Politic

Participarea secretarului de stat Cornel Feruţă la sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului şi la Conferinţa pentru Dezarmare

Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță a participat la data de 25 februarie 2020, la sesiunea de nivel înalt a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului și la segmentul ministerial al Conferinței pentru Dezarmare, desfășurată la Geneva.
În alocuțiunea susținută în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului, secretarul de stat a evidențiat angajamentul țării noastre pentru promovarea agendei globale a drepturilor omului. A exprimat convingerea că, în contextul în care ne confruntăm cu o serie de provocări generate inclusiv de impactul unor noi forme de conflict, persistența inegalităților, noile tehnologii și schimbările climatice, este necesar ca efortul susținut al tuturor statelor să fie îndreptat către promovarea şi protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, la scară universală, de o manieră obiectivă şi nediscriminatorie.
În marja sesiunii de nivel înalt a Consiliului pentru Drepturile Omului, secretarul de stat Cornel Feruță a avut o întrevedere bilaterală cu adjunctul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al ONU, Nada Al-Nasshif. Oficialul român a reiterat sprijinul României pentru activitatea Înaltului Comisar, a Înaltului Comisar adjunct și a Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului și s-a referit la prioritățile României în sfera drepturilor omului. În acest context, s-a referit la depunerea de către România a candidaturii pentru un nou mandat de membru în Consiliul ONU al Drepturilor Omului pentru perioada 2023-2025.
Demnitarul român a avut, de asemenea, întrevederi bilaterale cu vice-ministrul pentru Europa și afaceri externe al Albaniei, Agron Tare, respectiv cu secretarul de stat din cadrul ministerului afacerilor externe din Republica Macedonia de Nord, Andrej Zhernovski.
În intervenția susținută în cadrul Conferinței pentru Dezarmare, secretarul de stat Cornel Feruță a reconfirmat sprijinul politic al României pentru relansarea activității de substanță a Conferinței. O astfel de evoluție va contribui la avansarea consensuală a agendei multilaterale în domeniul dezarmării și va evidenția rolul unic al acestui for multilateral pentru negocierea problematicilor din domeniul controlului armamentelor, neproliferării și dezarmării.
Demnitarul român a reiterat angajamentul ferm al României pentru prezervarea și consolidarea regimului de neproliferare la nivel global, pilon esențial al arhitecturii de securitate internațională. În contextul aniversării a 50 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT) și al Conferinței de evaluare a implementării NPT din 2020, secretarul de stat a reconfirmat sprijinul ferm al României pentru consolidarea și implementarea cuprinzătoare și echilibrată a cadrului juridic internațional privind dezarmarea, neproliferarea și utilizarea pașnică a energiei nucleare.