Cultură

Ambasada României în Republica Turcia a sărbătorit Ziua Internațională a Femeii la Ankara prin ecranizarea documentarului ”Maria, Inima României”

La 10 martie 2020, Ambasada României în Republica Turcia a sărbătorit, la Ankara, Ziua Internațională a Femeii prin ecranizarea documentarului ”Maria, Inima României”.
Evenimentul intitulat ”Red Carpet Screening Event” a avut loc la Cinemaximum Atakule și a fost deschis printr-o recepție unde au fost susținute scurte alocuțiuni de către ambasadorul României în Republica Turcia, Gabriel Șopandă și co-producătorul documentarului ”Maria, Inima României”, Viorel Chesaru. Filmul a fost prezentat simultan în două săli de cinematograf și a fost primit cu entuziasm și curiozitate de către participanți, ulterior ecranizării având loc o sesiune de întrebări și răspunsuri.
La eveniment au participat aproximativ 120 de invitați, ambasadori și alți reprezentanți ai mediului diplomatic, politic, academic și de afaceri din Ankara. Documentarul “ Maria, Inima României” este un proiect dezvoltat și produs timp de trei ani despre viața Reginei Maria și care acoperă o distribuție internațională prin comentatori istorici pentru a îi spune povestea.
Filmul face parte din grila de programe a History Channel 2020, a fost premiat de Camera de comerț franceză pentru cel mai bun proiect film istoric care prezinta istoria legata de Primul Război Mondial, implicarea României si a Reginei Maria culminând cu Marea Unire.
Documentarul, care îi are ca producător executiv pe John Florescu, Dan Drăghicescu drept producător asociat, iar regia și scenariul sunt realizate de către Trevor Poots, a fost prezentat la TIFF (Transilvania International Film festival), la Buckingham Palace, Washington D.C., Chicago și Munchen.
Regina Maria a fost Regina României între anii 1914 şi 1927, fiind nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii şi a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei și soția Regelui României Ferdinand I. Primul Război Mondial o transformă în erou național, participând activ pe front, încurajând răniții şi soldații din cele mai fierbinți puncte de luptă, aspecte care îi vor aduce numele de „Mama Regina“, „Mama răniților“ și „Regina-soldat“.
Într-o epocă în care implicarea femeilor în politică sau societate nu prea era prețuită, Regina Maria a cutezat să îi ceară omului de stat francez ajutorul pentru revenirea la România, după Primul Război Mondial, a Transilvaniei până la Tisa şi a Banatului, în întregimea lui. Talentul Reginei Maria în politica externă nu a fost folosit însă numai la reprezentarea țării, ci şi în încercarea consolidării statutului de putere regională al României, prin facilitarea construirii unei rețele de alianțe dinastice.
Farmecul și distincția înnăscute o transformă pe Regina Maria într-o stea mondială. care face cunoscută România în întreaga lume. Prin frumusețea şi eleganța ei, prin inteligență şi cultură, prin farmecul și forța prezenței sale, prin devotamentul față de țară şi față de familie, prin talentul de „ambasador irezistibil“, ea a fost subiectul a mii de pagini scrise în literatura română şi mondială.

Sursă: Facebook Ambasada României în Turcia