Interviurile AY

Accesul la un mediu curat este un element de bază al democrației

Interviu cu Suzana Carp, Director Sandbag Climate Policy şi membru bord European Alternatives

Aylin Asan: Care a fost parcursul carierei tale până în momentul de față? Cum ai descrie activitatea ta de la Bruxelles?

Suzana Carp: Parcursul unei cariere de multe ori se construiește din cărări, drumuri mai mici, din bifurcații și alegeri dificile, cu curaj și cu încredere. Cam așa a fost și cazul meu. La vârsta de 16 ani am câștigat o bursă și oportunitatea de a reprezenta România în cadrul Colegiilor Lumii Unite, la campusul din New Mexico, SUA. Această expriență mi-a lărgit orizontul considerabil și multe din elementele carierei mele profesionale de acum au fost inspirate de și provin din acea oportunitate. Ulterior, am rămas pentru facultate in Statele Unite, și am revenit în Europa pentru continuarea studiilor postuniversitare la Universitatea Oxford iar mai apoi, pentru începutul vieții profesionale și a carierei propriu-zise, primii pași în acest drum au fost făcuți la București.

În momentul de față, la 10 ani dupa reîntoarcerea din Statele Unite, conduc biroul din Bruxelles a unui centru de analiză si expertiză în politici publice de mediu si climatice. Multe din discuțiile ce astăzi domină agenda politică Europeană, precum ideile despre comerțul internațional sustenabil, piața de carbon Europeană sau Pactul Ecologic European în sine conțin elemente promovate și elaborate de-a lungul timpului de către organizația pe care o conduc. În calitatea noastră de „think tank” am primit deosebit de multă vizibilitate pentru studiile pe care le elaborăm, de altfel bine documentate, folosind cele mai precise și mai actuale date disponibile, studii ce deseori sunt folosite în discuțiile legislative ce se desfășoară între insituțiile Europene. Din acest punct de vedere, suntem lideri de idei în ceea ce ține de tranziția ecologică, către o economie cu emisii reduse de gaze cu efect de seră.

Aylin Asan: Încă de la începutul carierei tale ai promovat valorile democratice și totodată democrația. Cum apreciezi procesul de democratizare și de integrare europeană al țărilor balcanice?

Suzana Carp: Este foarte adevarat ca dincolo de problemele ce țin de protecția mediului, mi-am canalizat majoritatea eforturilor asupra problemelor ce țin de calitatea democrației în Europa. Asta include tarile Balcanice, iar în 2012 chiar am participat într-un program de dezvoltare regională intitulat “Balkans, let’s get up!”. Astfel am avut seminarii, workshop-uri și evenimente / proiecte în mai multe țări din regiunea aceasta și am dezvoltat chiar propriul meu proiect educațional, de promovare a educației pentru democrație, pentru teatru, pentru tinerii din mediile defavorizate din aceste țări.

Cel mai recent, am participat la un eveniment pe aceasta temă în Macedonia de Nord și am organizat un eveniment la Zagreb, unde am avut ocazia să discut cu reprezentanții Parlamentului și ai Guvernului Croat. Părerea mea este că acest proces de democratizare se desfășoară mai rapid și mai puternic în regiune, comparativ cu alte zone din vecinătatea UE, deși nu urmează o rută liniară. Țin minte și acum, cum în 2017 în Macedonia de Nord încă mai trebuia răspuns la intrebarea, „la ce bun societatea civila?”, iar in 2018, membrii societății civile primeau recunoaștere de parteneri reali către Guvern în procesul de pre-aderare și transformare a țării (în urma unei schimbări a Guvernului). Progresul este de necontestat iar efortul factorilor politici pro-Europeni din regiune, monumental, de admirat.

De aceea, am regretat când în toamna anului 2019, Consiliul Uniunii Europene nu a aprobat începerea procesului de aderare a Macedoniei de Nord și a Albaniei. Între timp, această poziție a fost schimbată, însă dezbaterile avute la Bruxelles au creat efecte în regiune și încrederea în UE a scăzut temporar, deși observ că se produce o reîntoarcere la calea Europeană. Think tank-ul nostru, deși specializat pe problemele de mediu, a contribuit și el la această dezbatere, cu un studiu uitându-se la impactul acestor decizii asupra importului de electricitate din regiune. Am observant că pe măsură ce Uniunea Europeană își urmărește țelul de ajunge la neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050, există riscul ca această transformare să pună presiune asupra țărilor din regiune de a crește producția de combustibili fosili pentru piata Europeană. Aceasta dimensiune a discuției este ignorată de multe ori, însă accesul la un mediu curat este un element de bază al democrației.

De atlfel, acest argument a fost considerat a fi suficient de relevant cât să ceară o abordare comună a problemei și a contribuit minimal la readucerea părților de negociere în jurul acelei mese de discuții. Pentru noi, acesta a fost un outcome pozitiv. Așadar, indiferent de zona de politici publice în care ne aflăm, suntem mereu în dialog cu aspecte ce țin de parcursul democratic al societății noastre și a celor din jur.

Aylin Asan: Care este viziunea oficialilor europeni despre România?

Suzana Carp:Din păcate de mult ori remarc lipsa unei viziuni despre România și despre întreaga regiune sud-est Europeana. În continuare persistă lipsa informațiilor despre această zonă și a prejudecăților. Observ acest lucru în domeniul de climă și de energie și de multe ori, unii dintre politicienii români de la Bruxelles profită de această proastă informare, în dezavantajul românilor. Altfel, statisticile sunt acolo: numărul de poziții de vârf din Comisia Europeană sunt rareori deținute de cetățeni români și lipsa de coerență și a credibilității perpetuate de lupta politică internă din România îți lasă amprenta asupra percepției despre țara noastră. Din păcate, nici măcar pe perioada Presedintiei României la Consiliul UE dramele politice interne nu au încetat să se facă vizibile la nivel European. Din punctul meu de vedere, românii din Bruxelles și din Europa merită mai mult și mi-ar plăcea ca țara mea să fie mai coerentă la nivel politic.

Aylin Asan: În ultimii ani au fost lansate multe proiecte de implicare a tinerilor în politică la nivel internațional. Ce recomandări ai pentru cei implicați în astfel de proiecte?

Suzana Carp: Este foarte important ca tinerii să se implice în proiecte de acest tip. Eu sunt director în bordul organizației European Alternatives ce a publicat un studiu deosebit de interesant pe acest subiect, în ianuarie 2020. Practic acolo au descoperit că pe măsură ce structurile tradiționale politice sunt opace față de participarea tinerilor, prin implicarea acestora la nivel internațional si în proiecte definite de ei se creează un nou tip de politica, “Do it Yourself Politics”, politica făcută de tineri, pentru comunitățile lor, în afara structurilor politice. Mi se pare interesant acest tip de abordare și cred că ajută la dezvoltarea unor talente importante în tineri, cum ar fi spiritual de inițiativă, abilitatea de a transforma o idee abstractă într-un proiect concret, managementul proiectelor, relații publice, etc.
Toate aceste abilități sunt la baza economiei viitorului și a job-urilor ce vor fi căutate pe viitor și de aceea cred că implicarea tinerilor in politică ajută mult în această direcție.

Eu însămi am fost cel mai tânăr candidat la ultimele alegerile Europarlamentare din Anglia anului 2019, în zona de sud-est (cea mai mare regiune electorala a Marii Britanii) și am considerat experiența ca o școală de vară, am învățat enorm din ea și am simțit că m-a ajutat ulterior în viața profesională și în cariera mea de la Bruxelles, unde deseori mă aflu în situații unde dezbat teme de mediu, la nivel politic.

Aylin Asan: Cum este omul din spatele profesionistului, Suzana Carp? Care sunt pasiunile tale și cum îți place să îți petreci timpul liber?

Suzana Carp: O întrebare frumoasă la care însă cred că voi avea un răspuns surprinzator, poate chiar plictisitor. Timpul meu liber este de multe ori petrecut în activități de voluntariat, unde sunt implicată în conducerea a 3 organizații pan-Europene ce avansează ideea de o Europă a cetățenilor și a democrației. Pe parcursul celor 3 ani dintre referendumul despre Brexit și plecarea UK din UE, am fost deosebit de activă în weekenduri și în timpul liber pe tema protecției drepturilor cetățenilor afectați de criza politica și am dezvoltat mai multe idei și campanii publice ce au câștigat sau premii sau recunoaștere internațională. Zona aceasta de activități nu diferă mult de cea profesională. În rest mă preocupă călătoriile pentru a îmi vedea prietenii (împraătiați prin toată lumea), practic yoga, surf și jogging, îmi plac ieșirile în natură, muzică și momentan scriu o carte. Am în plan să încep să reiau pianul pentru jazz și să învăț cânt la ukulele.

Aylin Asan: Cu siguranță sunt foarte mulți tineri care și-ar dori să-ți urmeze exemplul. Care este mesajul tău pentru ei?

Suzana Carp: Să înceapa prin a se cunoaște pe ei, prin a -și defini valorile și a încerca să îsi descopere talentele.

Valorile noastre sunt GPSul nostru intern, și tot ceea ce adăugăm în portofoliul nostru, educația formală și non-formală, ne ajută de a ne găsi drumul în lume, în masura în care sunt de asemenea aliniate și în coerență cu valorile noastra interioare. Lumea de astăzi este definită de schimbare și de necunoscut – de aceea cel mai important este să ne cunoaștem pe noi și să înțelegem ce este valoros la nivelul comunității, pentru a avea niște constante în viața noastră care să ne ajute să ne adaptăm rapid la condițiile schimbătoare din jurul nostru. Ah, și evident.. să iubească mediul înconjurător mai mult, de acolo ne vin aproape toate lucrurile frumoase.