Cultură

23 Aprilie Ziua Suveranității Naționale și a Copilului în Turcia

Institutul Yunus Emre a organizat un eveniment festiv cu ocazia Zilei de 23 Aprilie Ziua Suveranității Naționale și a Copilului în Turcia și Împlinirea a 100 de ani de la fondarea Marii Adunări Naționale a Republicii Turcia.
Evenimentul a fost transmis în direct pe conturile de social media ale Institutului. Au luat cuvântul Ministrul Educației Naționale din Republica Turcia, Prof.univ.dr. Ziya Selçuk și Vice Ministrul Culturii și Turismului Republicii Turcia, Dl. Serdar Çam, împreună cu Ministrul Educației Naționale din Azerbaidjan, Dl. Ceyhun Bayramov, Prințul Regatului Hașemit al Iordaniei, E.S. Asem Bin Nayef, Ministru al Republicii Macedonia de Nord, Dl. Elvin Hasan, Ministrul Culturii al Republicii Macedonia de Nord, Dl. Hüsni İsmaili, Ministrul Educației și Culturii al Republicii Turce a Ciprului de Nord, Dl. Nazım Çavuşoğlu, Ministrul Educației, Culturii și Științei al Bosniei și Herțegovinei, Prof.univ.dr. Rașid Hadzovic, Vice Președintele Adunării Republicii Kosovo și Președintele Comitetului de Organizare al Zilei Naționale a Turcilor din Kosovo 23 Aprilie, Dl. Fikrim Damka, Vice Ministrul Educației Republicii Albaneze, Dna. Nina Guga și Vice Ministrul Educației, Științei și Tehnologiei a Republicii Kosovo, Dl. Enis Kervan.
La evenimentul prezentat de către cunoscuta prezentatoare Pelin Çift au luat parte mulți ambasadori turci și străini, precum și turcologi străini.
Discursul susținut de Președintele Institutului Yunus Emre Prof.univ.dr. Șeref Ateș:


“Dragi copii!

Marea Adunare Națională a Turciei a fost fondată acum 100 de ani, la căteva sute de metrii față de locul în care mă aflu. Marea Adunare Națională a Turciei, reprezintă de 100 de ani simbolul suveranității și independenței noastre. Această zi importantă a fost dăruită de Mustafa Kemal Atatürk nu doar copiilor turci, ci copiilor din întreaga lume.

Atatürk știa că, copii înseamnă viitorul, continuarea vieții. Copii au reflectat esența universului. Așa cum vom vedea în foarte puțin timp și în cadrul evenimentului nostru, fiecare copil reprezintă culorile și reflecția diferită a acestei esențe.

Fiecare dintre noi iubim meleagurile în care ne-am născut, adică țările noastre. Iubirea pe care o purtăm acestor meleaguri și țării noastre nu înseamnă că nu putem iubi și alte meleaguri, țări și oamenii ce trăiesc în aceste țări. Și noi, precum Yunus Emre nu iubim doar oamenii, ci toate ființele, datorită iubirii pe care o avem față de Providență.

Virusul COVID-19 care ne-a obligat să serbăm Ziua de 23 Aprilie la distanță, ne amenință respirația. O dată cu atacul virusului asupra respirației noastre și asupra aerului, fără să vrem ne-am dat seama de importanța fiecărei suflări ce o repetăm de mii de ori în fiecare zi. Ne-am dat seama că în acest univers există suflare suficientă pentru toate ființele.

Yunus Emre, cel care a dat numele acestui Institut și cel mai mare poet al limbii turce a făcut la un moment dat o alegere. Mentorul lui l-a întrebat ”Vrei grâu sau suflare?”. Yunus, spunând ”Te poți sătura cu suflarea?” a optat pentru grâu. S-a chinuit o viață întreagă până să-și dea seama că opțiunea lui a fost greșită. S-a copt, s-a maturizat, iar când a aflat importanța suflării a devenit ”Yunus Al Nostru”. Grâul este succesul și mărinimia pe care am acumulat-o. Pe când suflarea este naturalețea, egalitatea și dăruirea reprezentată de copil.

Cu ocazia acestei sărbători, să ”răpândim salutul”, pentru că salutul înseamnă pace. Pacea este o acțiune activă. Înseamnă să respirăm și facem posibilă respirația. Pe când compasiunea înseamnă să te poți vedea în celălalt ca parte a unui întreg.

La final, doresc să mă adresez dumneavoastră în spiritul compasiunii și sufletului lui Yunus Emre: Astăzi și în fiecare zi;
• Să respirăm și să permitem sufletului, corpului nostru să respire.
• Să permitem persoanelor cu care trăim să respire. Să le permitem să respire indiferent de faptul că sunt Estici sau Vestici, dezvoltați sau slab dezvoltați, bogați sau săraci, creștini, musulmani, budiști.
• Să permitem pământului în care trăim, naturii, păsărilor, pisicilor, câinilor, furnicilor, pomilor, florilor să respire.
Să trăim laolaltă cu ei, în pace.
Salutări tuturor celor care apreciază libertatea, tuturor celor care respiră și permit și celorlalți oameni și naturii să respire, tuturor copiilor de pe mapamond. Vă felicit cu ocazia Zilei de 23 Aprilie.”

După discursurile de protocol, 100 de copii din 52 de state aflate în diverse regiuni ale lumii și-au prezentat în direct spectacolele. Copii care au participat la program la diferite categorii cum ar fi poezie, pictură și dans au trăit împreună entuziasmul Zilei de 23 Aprilie.

Din România a intrat în direct cursanta noastră Andreea Roman și a recitat poezia „Çocuk” (`Copilul`) de Arif Nihat Asya.


Copii din diversele regiuni ale lumii, din Australia până în Rusia, din Palestina până în Somalia, din Germania până în Iordania, din China până în Africa de Sud, au transmis mesajele lor de unitate și pace întregului mapamond.

Evenimentul s-a încheiat cu piesa ”Hayat Bayram Olsa” (”De Viața ar fi o Sărbătoare”), pe care 40 de copiii din 23 de țări au cântat-o în direct. Din România au participat: Dumitru Tudor- București, Alara Ramazan, Melisa-Defne Koșkan, Maria Enache-Constanța.