Conform unui comunicat de presă, Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 15 mai 2020, la Summit-ul extraordinar al Inițiativei Central Europene (ICE). Evenimentul a fost organizat în format de videoconferință de către Președinția-în-exercițiu muntenegreană și Secretariatul Executiv al ICE, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În cadrul reuniunii au fost discutate implicațiile pandemiei cauzate de virusul COVID-19, măsurile adoptate în plan național, regional și european pentru controlul acestei crize epidemiologice și demersurile de redresare socio-economică din statele membre ICE.
În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că provocările generate de răspândirea noului coronavirus reprezintă un test al rezilienței economice și societale, al solidarității și capacității de cooperare internațională în căutarea unui răspuns eficient la această criză globală. În acest context, șeful diplomației române a exprimat aprecierea pentru inițiativele lansate în cadrul ICE, în special consolidarea dialogului acestui for cu Uniunea Europeană, Organizația Mondială a Sănătății și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în eforturile comune în fața pandemiei.
În aceeași măsură, șeful diplomației române s-a referit la sprijinul financiar amplu mobilizat de UE pentru țările din Balcanii de Vest și din Parteneriatul Estic în combaterea COVID-19 și recuperarea după pandemie, demers ce demonstrează în mod concret implicarea activă și importanța pe care Uniunea o acordă stabilității și dezvoltării partenerilor săi. Cu acest prilej, șeful diplomației române a felicitat statele din Balcanii de Vest pentru rezultatele Summit-ului UE-Balcanii de Vest de la Zagreb din 6 mai 2020. A arătat că decizia UE de deschidere a negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord transmite un puternic mesaj politic privind perspectiva europeană a regiunii, susținută cu tărie de țara noastră.
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat sprijinul semnificativ pe care statul român l-a oferit unor parteneri din regiune, precum Republica Moldova şi Italia, prin trimiterea unor echipe medicale în aceste state, dar și a unor cantități substanțiale de echipamente medicale, medicamente și dispozitive medicale, așa cum a fost cazul în Republica Moldova, ca expresie a preocupării României pentru cetățenii Republicii Moldova.
Totodată, ministrul român al afacerilor externe a punctat rolul României în exprimarea solidarității europene cu partenerii Uniunii, prin mecanismul RescEU – România fiind primul stat membru care găzduiește acest hub, de care au beneficiat până acum, prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al UE, Italia, Spania, Republica Macedonia de Nord şi Muntenegru, care au primit livrări de echipamente medicale.
La finalul Summit-ului a fost adoptată o Declarație comună a statelor membre ICE, prin care se reafirmă angajamentul pentru o cooperare mai strânsă în cadrul ICE și a acestui format cu alte organisme internaționale relevante, pentru depășirea crizei medicale produse de COVID-19. Documentul evidențiază și importanța acordată de statele ICE respectării valorilor și principiilor democratice, inclusiv a independenței presei și libertății de expresie, în aplicarea măsurilor de control al crizei epidemiologice.