Cultură

Prioritățile Președinției Germaniei la Consiliul UE în domeniul culturii

Președinția germană a Consiliului UE, care a debutat în 1 iulie 2020, își propune să stimuleze cooperarea între statele UE prin promovarea diversității culturale și prin susținerea măsurilor de diminuare a impactului produs de pandemia COVID – 19 asupra sectoarelor culturale și creative.

Ministrul Culturii Bogdan GHEORGHIU va consolida cooperarea cu omologul său, Monika GRÜTTERS, în vederea identificării unor soluții comune și coordonate la nivel european ca răspuns la provocările cu care se confruntă artiștii și profesioniștii din domeniul culturii, anunță Ministerul Culturii într-un comunicat de presă.

Prioritățile de lucru pentru cultură și audiovizual ale Președinției vizează următoarele tematici:

a) continuarea schimbului de bune practici între statele membre UE pentru contracararea efectelor COVID-19 în domeniul cultural;

b) finalizarea negocierilor inter-instituționale pentru adoptarea programului Europa Creativă 2021-2027;

c) abordarea aspectelor egalității de gen în domeniul cultural, prin elaborarea unui proiect de Concluzii ale Consiliului;

d) accentuarea importanței aspectelor aferente pluralismului media și a necesității adoptării unor noi măsuri legislative europene în materie, prin elaborarea unui proiect de Concluzii ale Consiliului;

e) crearea unui spațiu public european, prin valorificarea rolului culturii în marcarea unei identități europene, inclusiv din perspectiva patrimoniului cultural european.

Reuniunea Consiliului UE, în format EYCS (Education, Youth, Culture and Sport), se va derula în intervalul 30 noiembrie – 1 decembrie 2020, Președinția germană exprimându-și speranța că va fi posibilă o întâlnire în format fizic.

Președinția germană a Consiliului UE intenționează să organizeze două evenimente, la Berlin, în data de 14 septembrie 2020, cu ocazia Avanpremierei („sneak review”) a deschiderii Muzeului Humboldt Forum, precum și la Bruxelles, în data de 12 octombrie 2020, cu prilejul vernisării expoziției „HOTEL BEETHOVEN” în Palais de Beaux – Arts, Bozar.

Astfel, primul eveniment va prezenta Forumul Humboldt, o instituție culturală care va reuni Muzeul de Etnologie și Muzeul de Artă Asiatică, deschiderea oficială fiind programată la sfârșitul acestui an. Acest moment își propune să marcheze simbolic relansarea culturii în Europa. Cel de-al doilea eveniment susținut de Președinția germană urmărește să aducă un omagiu culturii europene, inaugurând o expoziție în memoria celebrului artist Beethoven, cu ocazia celebrării a 250 de ani de la nașterea sa.

În ceea ce privește evenimentele la nivel de expert, România este invitată la multe reuniuni, în mare parte derulate în sistem de videoconferință. Dintre acestea, reuniunea dedicată directorilor/înalților funcționari cu responsabilități în domeniul relațiilor culturale internaționale din ministerele de externe și ministerele culturii va avea loc în 7-9 septembrie 2020.

Din perspectiva priorităților din domeniul audiovizual de pe agenda Președinției germane, care implică și inițiativele referitoare la educația în domeniul media sau la crearea unui peisaj european media democratic, sunt programate o serie de seminarii și conferințe grupate sub titulatura ,,Pluralism and Responsibility. Media in the Digital Society” și organizate în regim de videoconferință în lunile septembrie și octombrie.

Mai multe detalii despre această serie de dezbateri sunt disponibile pe pagina http://eu2020-medienkonferenz.de/en/welcome/.