Politic

Reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe, componenta Dezvoltare

La 29 septembrie 2020 a avut loc reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe, componenta Dezvoltare, organizată prin sistem videoconferință de Președinția germană a Consiliului UE și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell. Directorul Executiv al Programului Alimentar Mondial, David Beasley, a participat la reuniune în calitate de invitat special și a prezentat o evaluare a situației de securitate alimentară în Africa, în contextul pandemic actual. România a fost reprezentată de secretarul de stat pentru relații interinstituționale, Daniela Gîtman.

Temele abordate în cadrul reuniunii au vizat subiecte de actualitate privind cooperarea Uniunii Europene cu Africa, cu accent pe răspunsul la pandemia de COVID-19, securitatea alimentară, redresarea verde (green recovery), transformarea digitală, pregătirea summit-ului UE-Uniunea Africană, stadiul negocierilor Acordului post-Cotonou cu statele din Africa, Caraibi și Pacific, precum și situația din Belarus, îndeosebi din perspectiva susținerii acordate societății civile.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a subliniat sprijinul României pentru consolidarea cooperării dintre Uniunea Europeană și Africa, prin promovarea unui parteneriat pe poziții de egalitate care să depășească logica donator-beneficiar. Totodată, a evidențiat importanța unei comunicări mai eficiente către cetățenii africani, prin care sprijinul european să devină mai vizibil, inclusiv în ceea ce privește rezultatele inițiativei Team Europe lansate ca răspuns la pandemia de COVID-19. A pledat pentru o atenție specială acordată conectivității cu Africa, din perspectiva construirii unui cadru strategic de investiții într-un viitor comun. De asemenea, a exprimat sprijinul României pentru includerea inițiativei Team Europe în exercițiul UE de programare multianuală, astfel încât toate statele membre să își poată asuma un rol pentru o reconstrucție mai bună și pentru modernizarea continentului african.

În ceea ce privește situația din Republica Belarus, reprezentantul României a apreciat că un Belarus prosper, construit pe încredere socială și o viziune comună, este esențial pentru ca Europa să devină mai stabilă și mai sigură. A prezentat angajamentul României de susținere fermă a libertății și de promovare a principiilor democratice, context în care a expus principalele coordonate incluse în declarația „Propunere pentru un Belarus Democratic”, semnată de șefii de stat ai României, Lituaniei și Poloniei și dată publicității la 21 septembrie 2020. A reiterat apelul andosat de președinții român, lituanian și polon către Uniunea Europeană în vederea oferirii unui pachet de asistență pentru transformarea economică a Belarusului democratic. A exprimat convingerea că Uniunea Europeană va continua să sprijine moral, financiar și politic societatea civilă și presa independentă din Belarus.