Cultură

Cea de-a 4-a Conferință Mondială privind Femeile – Mesajul ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis un mesaj din partea României în cadrul Reuniunii la Nivel Înalt a Adunării Generale a ONU, organizată cu ocazia aniversării a 25 de ani de la cea de-a 4-a Conferință Mondială privind Femeile (Beijing +25), care s-a desfășurat joi, 1 octombrie 2020. Evenimentul a avut ca temă Accelerating the realization of gender equality and the empowerment of all women and girls și s-a desfășurat în cadrul segmentului la nivel înalt al celei de-a 75-a Adunare Generală a ONU.

Ministrul Bogdan Aurescu a afirmat că adoptarea Declarației de la Beijing, alături de Platforma de Acțiune subsecventă, la cea de-a 4-a Conferință Mondială privind Femeile care a avut loc în urmă cu 25 de ani, reprezintă unul dintre cei mai importanți pași în elaborarea unei noi strategii pe termen lung pentru egalitatea de gen. Totodată, a arătat că, în ciuda progreselor realizate până în prezent, nu sunt încă depăşite o serie de obstacole, atât în ceea ce privește legislaţia, cât şi în ceea ce priveşte prejudecăţile. „Femeile continuă să lucreze mai mult, dar să câștige mai puțin, au mai puține opțiuni, sunt subreprezentate în procesul decizional și sunt victime ale discriminării și a violenței de gen”, a declarat șeful diplomației române.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat necesitatea adoptării unor măsuri decisive pentru accelerarea progresului în atingerea obiectivelor îndeplinirii egalității de gen și împuternicirii femeilor și fetelor, în special în contextul pandemiei de COVID-19, care a condus la încetinirea sau întreruperea unor procese definitorii în acest domeniu, precum și la creșterea la nivel mondial a violenței de gen.

Șeful diplomației române a prezentat impactul pozitiv pe care aderarea României la instrumentele internaționale în acest domeniu l-a avut la nivel național. Astfel, a arătat că România a trecut de la o abordare reactivă la o abordare pro-activă, pentru a consolida rolul femeilor în viața publică, element esențial în toate aspectele tranziției democratice.

„Sunt mândru să afirm că în diplomația română situația, din punct de vedere al echilibrului de gen, este foarte bună, întrucât avem un număr mai mare de femei diplomat decât bărbați, iar reprezentarea în funcțiile de conducere este echilibrată, atât în Centrala ministerului, cât și în Serviciul Exterior”, a afirmat ministrul Bogdan Aurescu.

Totodată, ministrul român de externe a făcut referire la promovarea, la nivel național, a egalității de șanse și de tratament, atât prin lege, cât și în practică. A subliniat importanța politicilor elaborate de Agenția Română pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați pentru combaterea violenței de gen și promovarea egalității de gen.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, în cadrul mesajului, angajamentul deplin al României pentru promovarea egalității de gen, inclusiv pentru implementarea instrumentelor juridice internaționale în acest domeniu, subliniind că egalitatea de gen este esențială pentru reziliența societăților.