„După semnarea tratatului de la Lausanne, de la 24 iulie 1923, prin care era recunoscută independenţa statului turc, câteva luni mai târziu, la 29 octombrie, Marea Adunare Naţională a proclamat Republica Turcia, Mustafa Kemal Atatürk fiind numit primul preşedinte al ţării.
Astăzi, 29 octombrie 2020, Turcia sărbătorește Ziua Republicii, așa cum o face în fiecare an, începând din anul 1923, de când ţara a fost proclamată republică sub conducerea lui Mustafa Kemal, supranumit „Atatürk” – tatăl tuturor turcilor, continuându-și, astfel, existenţa în conformitate cu principiile de bază ale republicii proclamate acum 97 de ani.
Relaţiile diplomatice dintre România şi Republica Turcia au fost ridicate la nivel de ambasadă în anul 1938, după ce au fost întrerupte în anul 1877 și reluate, la nivel de legaţie, în luna noiembrie 1878; în prezent, relaţiile diplomatice dintre cele două state sunt foarte bune şi cunosc un dinamism crescut, inclusiv pe cale politică şi economică, Turcia fiind principalul partener economic al României din afara Uniunii Europene.
Parteneriatul strategic dintre Turcia și România datează din 2011 și a fost completat cu un plan de acțiune semnat în 2013, care vizează în esenţă domenii de cooperare precum: afaceri externe, cooperare internațională, justiție și afaceri interne; cooperare militară și la nivel de securitate; economie, energie și protecția mediului; cultură, educație și știință. Ambele țări sunt aliate pe plan militar în cadrul NATO, Turcia susţinând în anul 2004 aderarea României la NATO, iar la rândul său, România sprijină candidatura Turciei pentru intrarea în Uniunea Europeană.
România şi Turcia sunt parteneri alături de Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Ucraina şi Federaţia Rusă în Programul Operaţional Comun „Marea Neagră 2007-2013”, finanţat din Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat (ENPI) şi Instrumentul de pre-aderare (IPA) pentru Turcia.
Conform valorii schimburilor comerciale, Turcia este primul partener comercial al României din afara UE şi unul dintre cei mai importanți parteneri în cadrul schimburilor internaţionale totale ale României, atât la export, cât şi la import, fiind înregistrate în România un numar foarte mare de societăţi comerciale cu capital turc.
Potrivit estimărilor, investiţiile totale ale firmelor turce în România, directe și indirecte (realizate prin societăţile înregistrate in alte state), depăşesc suma de 4 miliarde Euro (respectiv 5,5 miliarde dolari SUA).
Una dintre cele mai implicate organizații inter-guvernamentale în proiecte socio-culturale din România este Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă – TIKA, care dezvoltă în țara noastră numeroase proiecte de succes în sănătate, educație, cultură și sport, fiind sprijinită deseori de către Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România – TIAD – , organizaţie apolitică şi non profit, înfiinţată în anul 1993 de investitori turci, în România, care se constituie ca o punte de legătură între membrii săi – investitori strategici şi de seamă turci – şi instituţiile fundamentale ale statului român, pentru o cât mai bună colaborare, în toate domeniile, în interesul ambelor ţări – România şi Turcia. Aceste două organizații au o contribuție majoră la dezvoltarea relaţiilor economice, sociale şi culturale dintre Turcia şi România.
Majoritatea cetăţenilor români care trăiesc în Turcia funcţionează în asociaţii de prietenie româno-turce, care organizează adesea în parteneriat cu Ambasada României la Ankara şi cu cele două Consulate Generale ale României la Istanbul şi Izmir, activităţi pentru promovarea valorilor culturale şi tradiţionale româneşti şi identificarea elementelor comune culturale, istorice şi politice.
În Istanbul trăiește o comunitate română importantă, o categorie reprezentativă fiind cea a studenţilor aflaţi la studii în Turcia. Asociaţia de prietenie româno-turcă din Ankara sprijină studenţii şi dezvoltă un registru important de activităţi socio-culturale, iar la Istanbul funcţionează Asociaţia română pentru Solidaritate Socială.
Comunitatea română se bucură de prezenţa activă a unor personalităţi apreciate în domeniile în care activează: cadre universitare, muzicieni, artişti.
Unul dintre locurile în care se reuneşte comunitatea românească ortodoxă este Biserica „Sfânta Muceniţă Parascheva”, unde slujbele sunt oficiate de un preot român. Biserica, situată în cartierul Hasköy, în apropierea Golfului „Cornul de Aur”, este ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.
Populația de etnie turcă din România, după datele ultimului recensământ (octombrie 2011) este de 27.000 persoane, comunitatea turcă în România fiind concentrată în localităţi precum, Constanța, Medgidia, Cobadin, Mangalia, Valu lui Traian, Fântâna-Mare, Tuzla, Castelu, Basarabi, Tulcea, Eforie Sud, București. La Medgidia funcţionează Liceul Teologic Musulman şi Pedagogic “Kemal Atatürk”, înființat în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale din Turcia, în 1995.
Statul român spijină eforturile minorităților naționale pentru păstrarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase, minoritatea turcă fiind reprezentată în diferite medii de viaţă.
Cu acest prilej, transmit cele mai bune urări de bine, statului turc şi tuturor cetăţenilor turci din România și închei cu tradiţionalul 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!”