Secretarul de stat pentru relații interinstituționale, Daniela Gîtman, a participat astăzi, 23 noiembrie 2020, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe, componenta Dezvoltare, organizată în sistem videoconferință și prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell. La discuții au fost invitați comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, comisarul european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, directorul executiv al FMI, Kristalina Georgieva, președintele BEI, Werner Hoyer, președintele BERD, Odile Renaud-Basso, și președintele Clubului de la Paris, Emmanuel Moulin.
Un subiect central al agendei reuniunii a vizat egalitatea de gen și modalitățile de cooperare atât la nivelul UE, cât și cu organizațiile internaționale, pentru promovarea acestei teme în raport cu statele partenere.
În acest context, secretarul de stat Daniela Gîtman a salutat noul Plan de acțiune privind egalitatea de gen și emanciparea femeilor în contextul relațiilor externe (Gender Action Plan III), subliniind că acesta va constitui un instrument eficient în articularea priorităților asociate viziunii globale a UE în materie, în perioada 2021-2025. A reliefat obiectivele constante și acțiunile întreprinse de România în privința dimensiunii de gen, cu accent pe promovarea oportunităților egale, eliminarea discrepanțelor în privința veniturilor, combaterea discriminării, a stereotipurilor, precum și a violenței împotriva femeilor. De asemenea, a subliniat rolul esențial al educației pentru facilitarea participării active a femeilor la viața economică și politică, inclusiv în poziții de conducere. Discuțiile pe acest subiect au avut loc pe fondul marcării, în anul 2020, a 25 de ani de la adoptarea Declarației de la Beijing privind drepturile femeilor (1995), precum și al aniversării a 20 de ani de la adoptarea Rezoluției 1325/2000 a Consiliului de Securitate al ONU privind femeile, pacea și securitatea.
Un alt punct important de dezbatere al reuniunii CAE Dezvoltare a privit sustenabilitatea, respectiv relaxarea datoriilor statelor partenere în conexiune cu abordarea inițiativei Team Europe a UE și cu promovarea investițiilor în scopul îndeplinirii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030.
Secretarul de stat a arătat că România susține articularea unui model de finanțare durabilă pentru dezvoltare capabil să amelioreze impactul crizei generate de pandemia de COVID-19 asupra statelor vulnerabile și fragile din punct de vedere economic. În același timp, a menționat că este necesară o analiză aprofundată, cu implicarea tuturor statelor membre ale UE, în vederea clarificării aspectelor legate de tema sustenabilității, respectiv a relaxării datoriilor statelor partenere.
Daniela Gîtman a evidențiat rolul esențial al cooperării UE cu FMI la nivelul statelor partenere, mai ales pentru promovarea sustenabilității financiare, a creșterii economice, a combaterii sărăciei și, nu în ultimul rând, în domeniul educației. Totodată, a pledat pentru consolidarea strategiei de comunicare pentru Africa cu scopul reliefării contribuției statelor membre UE, a inițiativei Team Europe și a faptului că Uniunea Europeană este principalul furnizor de asistență pentru dezvoltare și cel mai important investitor și partener comercial în Africa.
Reprezentanții instituțiilor financiare internaționale au făcut apel la UE, statele sale membre, rețeaua lor diplomatică, băncile naționale de dezvoltare și agențiile de implementare să continue cooperarea cu FMI, BEI și BERD pentru furnizarea unui răspuns comun la criza actuală, ținând seama de legătura dintre ajutorul umanitar, dezvoltare și pace, printr-o abordare integrată și cuprinzătoare în beneficiul țărilor partenere vulnerabile.