Turcia și România se bucură de o prietenie îndelungată, clădită pe relații de bună vecinătate și pe moștenirea comună istorică, precum și pe alianța în NATO. Prietenia noastră solidă și trainică a evoluat mult în ultimele trei decenii. Relațiile dintre Turcia și România reflectă o expansiune multidimensională. Afinitatea puternică dintre cele două națiuni implică relații solide între oameni și solidaritate între instituțiile noastre în numeroase domenii, fie ele politice, culturale sau economice. Această interacțiune vie a culminat cu semnarea Parteneriatului Strategic în 2011. Pe măsură ce ne apropiem în 2021 de cea de-a zecea aniversare a Parteneriatului strategic, o trecere în revistă a cooperării noastre în comerț și investiții, cu accent special pe evoluțiile și cifrele recente, ne va trasa viziunea de viitor.
Antreprenorii turci au fost printre primele grupuri care au recunoscut valoarea României ca partener economic după Revoluție. Înțelegând bine realitatea României ca stat democratic și a economiei de piață, sectorul privat turc a creat un precedent în implicarea în cooperarea pentru dezvoltare și bunăstare colectivă. Răspunsul vizionar al României, care a încurajat puternic mediul de afaceri, a contribuit la stabilirea unui set de interacțiuni regionale dinamice, fiind deschizător de drumuri în ceea ce privește relația bilaterală exemplară de colaborare în comerț și investiții în Europa de Sud-Est. Am asistat la un proces simultan în acest sens. Pe măsură ce economia românească s-a liberalizat rapid și s-a integrat pe piețele globale, antreprenorii turci s-au stabilit tot mai mult în România și au contribuit la creștere și stabilitate economică.
Astăzi, aproape 15.000 de companii turcești sunt înregistrate în România, contribuind la relațiile bilaterale și dezvoltarea regională. Suntem mândri de faptul că aceștia au făcut din România a doua lor patrie. Relațiile noastre economice sunt un pilon care consolidează legăturile noastre politice deja puternice și transformă interacțiunile noastre sociale într-o sursă permanentă de valoare adăugată.
La începutul anului 2021, cel de-al zecelea an al colaborării noastre economice solide și al implicării active reciproce într-o multitudine de sectoare, volumul nostru de comerț și investiții se apropie de praguri solide. Comerțul reciproc turco-român se află pe un traseu ascendent constant an de an. În acest sens, cifra solidă de 6,84 miliarde USD înregistrată la sfârșitul anului 2019 a plasat Turcia printre primii parteneri ai României din afara UE. În ciuda condițiilor extraordinare impuse de pandemia Covid-19, relațiile comerciale turco-române și-au menținut dinamismul puternic în 2020. Conform celor mai recente date oficiale, la sfârșitul lunii octombrie ajunsesem deja la suma puternică de 5,3 miliarde USD în comerț reciproc, fapt care indică păstrarea cifrelor generale ale anului precedent în această perioadă excepțională, dacă nu chiar mai mari, așa cum sugerează datele generale până la sfârșitul anului 2020. Prin urmare, România își păstrează poziția de cel mai mare partener comercial al Turciei în Europa de Sud-Est, ocupând locul 11 în clasamentul global al Turciei la capitolul comerț reciproc. O evaluare adecvată a acestei realizări evidențiază existența unor mecanisme eficiente, cum ar fi Comitetul mixt economic și comercial (JETCO) și Comitetul economic mixt (JEC).
Relațiile noastre de investiții completează bine această interacțiune comercială aprofundată. Companiile turcești din numeroase sectoare au investit până acum o sumă totală de 7 miliarde USD. Investițiile turcești în România acoperă o gamă largă de sectoare, variind între infrastructură și construcții, transport și conectivitate, utilaje, uz casnic, textile, industria sticlei, mass-media, finanțe, industria lemnului și mobilier, minerit și minerale, industria alimentară și agricultură.
Prezența economică turcă în România își păstrează avântul cu pași remarcabili în domenii și sectoare strategice precum conectivitatea, construcția de drumuri sau energia. Companiile turcești au fost ofertanți cu succes în toate aceste sectoare în anii 2019 și 2020. Valoarea proiectelor pe care companiile turcești le-au câștigat în licitații sau pentru care au semnat deja contractele se ridică la 675 milioane USD, doar în domeniul conectivității rutiere. Valoarea generală a prezenței antreprenorilor turci în proiectele de conectivitate și infrastructură din România, prin ofertele pe care le-au câștigat sau proiectele pe care le-au primit deja, se ridică la aproximativ 1 miliard de USD. Acolo, proiectele prezintă o bogată varietate în conectivitate, infrastructură, energie, construcții sau servicii municipale locale.
Relațiile noastre economice se leagă, de asemenea, cu apropierea strânsă și îndelungată dintre cele două popoare ale noastre. Un număr relativ mare de turiști reciproci înregistrați în fiecare an demonstrează acest fapt. În acest sens, aproape 800 de mii de români au vizitat Turcia în 2019, adăugând și mai mult dinamism interacțiunii existente.
Cooperarea economică a Turciei cu România nu se limitează la dimensiunea bilaterală. Promovarea cooperării economice prin diplomație multilaterală este un teren comun pe care îl utilizăm în coeziune cu România. Avem o interacțiune puternică la nivelul platformelor multilaterale, proiectând stabilitatea și dezvoltarea într-o regiune extinsă.
Am continuat să lucrăm împreună în 2020 în aceste organizații. Cooperarea Economică la Marea Neagră (BSEC) și Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP) reprezintă principalele platforme în care Turcia și România își direcționează viziunea asupra bunăstării colective și își extind cooperarea într-o regiune mai largă care acoperă vecinătatea lor. Președinția rotativă a României în OCEMN, constructivă și eficientă, și poziția ei conciliantă de a-și asuma o perioadă consecutivă au constituit un punct de reper în eforturile noastre comune de a consolida această platformă și de a o duce mai departe ca simbol al proprietății regionale.
Pandemia de Covid-19 a făcut ca anul 2020 să fie deosebit de dificil, atât pentru comunitatea globală, cât și pentru actorii regionali. Cu toate acestea, a fost o ocazie nouă pentru afirmarea poziției centrale a României pe harta politicii externe a Turciei. Echipamentele medicale turcești au sosit în țară în mai multe părți pe baza permiselor speciale de export. În egală măsură, autoritățile române, printr-o abordare extrem de binevenită, au făcut toate eforturile pentru păstrarea conexiunilor rutiere și aeriene cu Turcia și facilitarea accesului umanitar al cetățenilor noștri ori de câte ori a fost nevoie. Turkish Airlines și Tarom, în calitate de transportatori de pavilion ai țărilor noastre, și-au menținut zborurile regulate între orașele turcești și românești, în timp ce Pegasus, reprezentant al sectorului privat turc în transportul aerian și-a continuat zborurile săptămânale între București și Istanbul. O astfel de gestionare pozitivă și constructivă a situației de către autoritățile române a permis ca interacțiunea puternică și coeziunea socială să continue neîntreruptă, chiar și în cele mai dificile momente.
Relațiile dintre Turcia și România sunt cruciale pentru stabilitatea permanentă și dezvoltarea durabilă într-un bazin mai larg care se întinde de-a lungul sud-estului Europei și al Mării Negre. Parteneriatul strategic turco-român, cu accent puternic pe colaborarea economică, va servi spre binele întregii noastre regiuni pe termen lung.
Locul special conferit de România facilitează integrarea antreprenorilor turci în dinamica mediului de afaceri din UE. Avem toate motivele să ne încredem în potențialul colaborării economice turco-române ca forță motrice solidă care va duce relațiile noastre bilaterale strânse și puternice într-un viitor prosper comun în Europa.
Cu această înțelegere, vom marca în 2021 cea de-a 10-a aniversare a parteneriatului nostru strategic.