Ministrul interimar al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa luni la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre UE, care se va desfăşura la Luxemburg.
Potrivit unui comunicat al MAE, principalele subiecte de pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Externe vor fi relaţiile UE cu statele din regiunea Golfului, precum şi perspectivele Parteneriatului Estic (PaE).
De asemenea, în cadrul unui dejun de lucru, vor fi discutate evoluţiile recente din Etiopia şi Nicaragua.
Vor mai fi abordate subiecte de interes precum situaţia din Afganistan, Tunisia, Balcanii de Vest, diplomaţia climatică, dosarul cipriot, situaţia din Belarus şi Mali, precizează MAE.
În marja reuniunii, şefii diplomaţiilor europene vor participa la un mic dejun de lucru cu ministrul de Externe libian, Nayla El-Mangoush.
În cadrul discuţiei privind regiunea Golfului, Aurescu se va pronunţa pentru o acţiune conjugată a UE pentru sporirea interacţiunii cu partenerii din această zonă şi cu ceilalţi actori regionali şi internaţionali, în vederea menţinerii stabilităţii şi securităţii, inclusiv în ceea ce priveşte securitatea traficului maritim.
Miniştrii europeni de Externe vor avea şi un prim schimb de opinii cu privire la viitorul Summit al PaE care va avea loc la 15 decembrie. Potrivit MAE, Bogdan Aurescu va sublinia importanţa strategică a reuniunii, în cadrul căreia vor avea loc discuţii aprofundate cu privire la viziunea de dezvoltare post-2020 a PaE şi provocările la care trebuie să răspundă statele partenere din Vecinătatea Estică, în contextul pandemiei de COVID-19 şi al situaţiei de securitate din regiune.
El va evidenţia şi importanţa susţinerii perspectivei europene a partenerilor, cu luarea în considerare a voinţei exprimate de cele trei state asociate, Republica Moldova, Georgia, Ucraina, pentru o cooperare avansată cu UE, fără a afecta caracterul incluziv al Parteneriatului Estic. În contextul existenţei unor conflicte prelungite pe teritoriul a cinci din şase state partenere, ministrul va puncta sprijinul ţării noastre pentru dezvoltarea dialogului şi cooperării în domeniul securitar cu aceştia.
În cadrul dejunului de lucru pe tema situaţiei din Etiopia, Aurescu va exprima îngrijorarea României faţă de deteriorarea situaţiei umanitare şi decizia autorităţilor din această ţară de a expulza şapte membri ai personalului ONU. Totodată, el va exprima sprijinul pentru declaraţia Înaltului Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, prin care se solicită autorităţilor etiopiene revenirea asupra deciziei, precum şi pentru impunerea de sancţiuni UE în conexiune cu situaţia din regiunea Tigray care să nu afecteze populaţia civilă.
Discuţia privind situaţia din Nicaragua va avea loc pe fondul deteriorării rapide a situaţiei politice interne, înaintea alegerilor din 7 noiembrie, precum şi al efectelor pandemiei de COVID-19. În acest context, miniştrii europeni vor analiza modul în care UE se va raporta la aceste evoluţii şi propunerile de acţiune pentru a contribui la prevenirea deteriorării suplimentare a situaţiei din această ţară.
Totodată, la micul dejun de lucru cu ministrul de Externe libian, ministrul Bogdan Aurescu va exprima sprijin pentru procesul politic derulat sub egida ONU, asumat de Libia, precum şi pentru punerea în aplicare a Concluziilor celor două Conferinţe de la Berlin privind Libia (din ianuarie 2020 şi iunie 2021). El va încuraja autorităţile libiene să organizeze alegerile generale, ca pas esenţial pentru stabilizarea ţării, şi va sublinia importanţa ca întreaga comunitate internaţională să sprijine respectarea embargoului asupra armelor şi iniţiativele libiene privind retragerea mercenarilor şi forţelor străine de pe teritoriul Libiei, menţionează MAE.