Politic

Cîţu: PNL va propune în coaliţia de guvernare alocarea a 2,5% din PIB pentru cheltuieli de apărare

PNL a decis să propună în coaliţia de guvernare alocarea a 2,5% din PIB pentru cheltuieli de apărare, a anunţat, marţi, preşedintele PNL, Florin Cîţu.

„Astăzi au fost câteva subiecte importante, eu zic că cel mai important a fost angajamentul pe care l-am semnat la Partidul Naţional Liberal pentru a susţine alocarea de la buget a 2,5% din PIB pentru cheltuieli de apărare. Acesta este un angajament pe care PNL l-a luat şi îl va propune în coaliţie”, a afirmat Cîţu după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

Potrivit angajamentului politic propus de PNL, România trebuie să întreprindă la nivel naţional acţiuni hotărâte pentru ca securitatea şi apărarea să fie asigurate – prin creşterea capacităţilor Armatei Române, modernizare, inovare şi consolidarea acestora în mod programatic, strategic şi consistent.

„Creşterea alocărilor bugetare pentru apărare va contribui şi la susţinerea schimburilor în materie de tehnică militară şi inovaţie între statele membre NATO, precum şi la achiziţia de tehnică militară şi dotări de ultimă generaţie”, se arată în document.

În textul angajamentului se menţionează că, în contextul anexării ilegale de către Federaţia Ruse a peninsulei Crimeea, din martie 2014, România a fost unul dintre principalii susţinători ai angajamentului adoptat de NATO în cadrul Summitului din Marea Britanie (Ţara Galilor) din 2016 vizând creşterea bugetelor naţionale ale Aliaţilor dedicate apărării la pragul de 2% din PIB.

„România a înţeles şi atunci, ca şi acum, că apărarea teritoriilor şi populaţiilor Aliate începe acasă, prin adoptarea de măsuri naţionale. Astfel, la iniţiativa preşedintelui României, Klaus Iohannis, partidele politice parlamentare au convenit, în debutul anului 2015, ca bugetul pentru apărare al României să fie de 2% pentru cel puţin următorii 10 ani”, mai arată sursa citată.

Documentul mai menţionează că este nevoie din nou de „aliniere transpartinică” pentru susţinerea creşterii bugetului dedicat apărării la 2,5%.

„Astfel, în contextul actual de securitate, este nevoie, din nou, de aliniere transpartinică pentru susţinerea interesului naţional, prin susţinerea de către toate forţele politice parlamentare responsabile din România a creşterii bugetului dedicat apărării la 2,5% din PIB şi menţinerea acestuia la acest nivel atât cât va fi necesar, fără a exclude posibilitatea creşterii lui, după caz. Această creştere reflectă conduita responsabilă a României de a acţiona ca un Aliat angajat în apărarea valorilor şi principiilor euroatlantice, de a susţine o relaţie transatlantică puternică, permiţând, totodată, dezvoltarea pe mai departe a forţelor armate române şi crearea condiţiilor pentru implementarea deciziilor NATO legate de apărarea întregului Flancul Estic, inclusiv prin creşterea prezenţei Aliate în ţara noastră şi la Marea Neagră”, conform angajamentului.

Documentul menţionează că, prin „acţiuni decisive şi coerente, inclusiv la nivel operaţional, va fi întărit, totodată, rolul României de furnizor de securitate, pe termen mediu şi lung, potenţând angajamentele noastre la nivel Aliat”.

În 5 martie, liderul liberal Florin Cîţu anunţa că va cere adoptarea unei hotărâri a Parlamentului prin care să se garanteze alocarea de la buget a 2,5% din PIB pentru Apărare.

Preşedintele Klaus Iohannis declara pe 1 martie că, în contextul actual, este nevoie de creşterea capacităţii de apărare a statului român, punctând că se impune creşterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2% la 2,5%, decizia fiind politică.