Ministrul Energiei, Virgil Popescu a participat la cea de a XXVII-a sesiune a Comisiei Economice Mixte care s-a desfăşurat la Istanbul la 31 martie și a avut întâlniri bilaterale la nivel înalt. În contextul prezenţei sale la Istanbul, la Forumul de Afaceri România-Turcia şi a participării sale la discuții bilaterale la cel mai înalt nivel, ministrul Energiei Virgil Popescu a acordat un interviu publicației AY DIALOG și AY TURK RADIO.
-La data de 31 martie erați prezent la Istanbul în contextul reuniunii celei de-a 27-a Comisii Mixte Interguvernamentale de Cooperare Economică și a Forumului de Afaceri și Investiții România-Turcia. Ați decis împreună cu oficialii turci să înființați un Grup de lucru comun pe domeniul energiei. Cum au decurs și cum s-au concluzionat discuțiile de la masa rotundă?
Virgil Popescu, Ministrul Energiei: Da, am convenit cu partea turcă să înființăm un Grup de Lucru Comun pe Energie care va contribui în viitor la consolidarea dialogului bilateral între cele două țări și la întărirea Parteneriatului Strategic pe dimensiunea energetică. Vizăm cooperarea în cadrul Coridorului Sudic de gaze naturale, consolidarea interconectivității și identificarea unor noi surse și rute de transport gaze naturale în regiune, valorificarea potențialului gazelor naturale lichefiate, cu utilizarea facilităților LNG de pe teritoriul Turciei pentru aprovizionarea României, cooperarea în zona Mării Negre având în vedere descoperirile semnificative de gaze înregistrate de către cele două țări în această regiune, intensificarea cooperării în vederea optimizării utilizării resurselor energetice, schimbul de expertiză și tehnologie dintre cei doi operatori de transport gaze – TRANSGAZ și BOTAS, cooperarea în sectorul nuclear, în sectorul energiei electrice, dar și în cel al energiei regenerabile. Una din temele discutate în cadrul acestei întâlniri a fost și cea a eliminării treptate a dependenței de energia furnizată de Federația Rusă. Suntem de părere că principiul cooperării este principalul mijloc în procesul de asigurare a securității energetice. Contextul energetic regional și global extrem de dificil cu care ne confruntăm impune, mai mult ca oricând, necesitatea instituirii unui dialog dinamic între cele două țări, a unei cooperări energetice crescute şi dezvoltarea unui Parteneriat energetic consolidat, iar în acest context Planul de Acţiuni semnat între România și Turcia la finalul lucrărilor Comisiei Mixte reprezintă un pas semnificativ întreprins în această direcţie. Discuțiile purtate cu prilejul lucrărilor Comisiei Mixte Interguvernamentale de colaborare economică și tehnică dintre România–Republica Turcia (JEC), care s-a desfăşurat la Istanbul, în perioada 29-31 martie 2022, vor fi reluate și aprofundate în cadrul viitoarei Sesiuni a Grupului de Lucru Comun pe Energie.
-Ce ar trebui să aibă în vedere antreprenorii ce doresc să investească în sectorul energetic?
Virgil Popescu, Ministrul Energiei: Republica Turcia este al doilea partener economic al României din afara Uniunii Europene, comerțul bilateral ajungând, la finalul anul 2021, la aproximativ 7 miliarde €. În marja lucrărilor Comisiei mixte, Partea turcă a mulţumit României şi a ţinut să precizeze rolul important pe care țara noastră îl are în regiune. Suntem poarta de acces către Europa pentru companiile turce. Am transmis că România încurajează companiile din Turcia să facă investiții în domeniul energiei, care să contribuie la modernizarea sectorului energetic românesc. România s-a impus deja ca un partener important în regiune, prin valorificarea potențialului energetic și a poziției geostrategice de care dispune. Companiile românești care activează în sectorul energetic, oportunitățile semnificative pe care sectorul energetic din Romania le oferă, dar și specialiștii extrem de bine pregătiți de care se bucură sectorul energetic românesc, fac din România o țară atractivă pentru investitori. Ceea ce România dorește să arate investitorilor în sectorul energetic din țara noastră sunt oportunitățile enorme. Avem resurse energetice de care alte țări din regiune nu se bucură, avem o infrastructură care este parte integrantă a infrastructurii Uniunii Europene și care poate să joace un rol important pentru siguranţa transportului energetic european. Proiectele de interconectare la care România este parte, cu Bulgaria, Ungaria, Moldova şi, în perspectivă, cu Serbia, ca şi participarea la dezvoltarea Coridorului Vertical de gaze, prin componenta sa principală – gazoductul BRUA, cât și interesul de aparticipa la dezvoltarea Coridorului Sudic de gaze, toate evidenţiază potenţialul semnificativ al țării noastre de pod energetic regional. Mesajul nostru pentru companiile din Republica Turcia este următorul: Veniți să investiți în România! Veți descoperi România ca pe o țară atractivă, cu oportunități semnificative de investiții, mai ales în sectorul energetic.
-Cât de importantă este dezvoltarea Coridorului Sudic de Gaze în contextul internațional actual?
Virgil Popescu, Ministrul Energiei: Coridorul Sudic al gazelor este un proiect susținut constant de România de la bun început, care a prins contur cu fiecare an, dovedind din ce în ce mai mult importanța sa pentru securitatea energetică a Europei. Acest proiect a câștigat noi oportunități de dezvoltare, recunoscând interesul tot mai crescut al multor state din regiune de a accesa volumele de gaze azere care ar putea ajunge pe piața europeană.
Finalizarea proiectului Coridorul Sudic de gaze este o realizare istorică pentru Republica Azerbaidjan, dar și pentru Europa, pentru că este un factor de consolidare a securității energetice europene și mai ales un instrument mult așteptat de diversificare a aprovizionării cu gaze. Azerbaidjanul și Europa sunt conectate acum cu o legătură energetică directă, sigură și fiabilă, care aduce un impuls atât de necesar aprovizionării cu energie a Europei.
Alături de gazul natural lichefiat, volumele de gaze azere transportate prin infrastructura Coridorului Sudic au reprezentat o centură de siguranță pentru multe state din regiune. Mai mult, anunțul Președintelui azer Ilham Aliyev cu privire la disponibilitatea Republicii Azerbaidjan de a suplimenta volumele de gaz azere transportate pe piața europeană a fost primit cu mare interes, inițiativa putând fi pusă în practică ca o sursă alternativă de aprovizionare, mult dorită de numeroase țări din regiune.
România a subliniat sprijinul activ și angajamentul de a se implica în mod concret în succesul Coridorului Sudic, prin adăugarea de noi elemente de infrastructură menite să consolideze interconectivitatea energetică regională. România a propus Consorțiului Coridorului Sudic de gaze analizarea utilizării Interconectorului dintre Bulgaria si România și a gazoductului BRUA (o infrastructură de transport gaze de anvergură pe teritoriul României, finalizată și operațională) în viitoarea fază de dezvoltarea a Coridorului Sudic de gaze.
Planurile de extindere a Coridorului Sudic al gazelor au o importanță semnificativă, fiind nevoie de noi furnizori de gaze în Balcani și în țările din sud-estul Europei, care depind încă de o singură sursă de aprovizionare. O îmbunătățire a infrastructurii de transport a Coridorului Sudic prin implementarea celei de-a doua etape de dezvoltare, care va crește semnificativ volumele de gaze din zona Caspică pe piața europeană, ar reprezenta un proces extrem de valoros pentru securitatea energetică a Europei, mai ales în acest context energetic extrem de dificil și de impredictibil.
-Cum decurg proiectele de energie verde finanțate de Ministerul Energiei? Care sunt modalitățile prin care instituția pe care o conduceți poate sprijini agenții economici ce doresc să opereze în domeniul energiei regenerabile?
Virgil Popescu, Ministrul Energiei: Am lansat la sfârșitul lunii martie apelul de proiecte pentru producție de energie din surse regenerabile (eolian și solar), cu un buget de 457.700.000 euro, cu finanțare din PNRR. Se pot depune aplicații în perioada 31 martie – 31 mai 2022. Ajutorul maxim care se poate acorda pentru un proiect de investiţii nu poate depăşi 15.000.000 euro pe întreprindere, pe proiect de investiții. Există deja interes crescut pentru aceste proiecte. Prin PNRR, componenta Energie beneficiază de o alocare de 1,62 miliarde euro. Totodată, Comitetul de Investiții a aprobat joi, 7 aprilie, suma de aproximativ 1,4 miliarde de euro pentru a finanța, din Fondul pentru Modernizare, proiecte importante pentru modernizarea domeniului Energiei din România. Este vorba despre opt proiecte depuse de CEO pentru producerea de energie din surse regenerabile, în valoare totală de 670.802.780,060 euro, din care 469.561.946,000 euro din Fondul pentru Modernizare. La finalizare vom vorbi de producție de 735 MW. Totodată, avem programul ”Electric UP” prin care se acordă finanțare în sumă maximă de 100.000 euro pentru un beneficiar, destinat IMM-urilor.
Interviu realizat de Aylin Asan.