Odată cu înmulţirea canalelor de informare, tentativele de manipulare afectează mai mulţi oameni, iar de acest lucru profită interesele politice, corporative şi economice. Este o realitate care face ca misiunea jurnaliştilor să fie şi mai responsabilă şi mai dificilă – nu doar să transmită informaţii, ci şi să distingă faptele de interpretările lor, a apreciat preşedintele bulgar, Rumen Radev, într-un mesaj adresat participanţilor la o reuniune a agenţiilor de presă din Balcani, găzduită de agenţia de presă BTA luni la Burgas.
Tema a fost reluată şi de premierul interimar bulgar Galab Donev, potrivit căruia fluxul de informaţii creşte exponenţial şi este imperios necesar să fie eliminate ştirile false şi dezinformarea. El consideră că aceasta nu este doar o chestiune de a fi informat în mod corespunzător, ci şi o chestiune de securitate. În discursul său adresat participanţilor, Donev şi-a exprimat convingerea că profesionalismul este cheia pentru a găsi un echilibru între transmiterea rapidă a informaţiei, prezentarea acesteia într-un mod atractiv şi urmărirea neabătută a adevărului.
Reprezentanţi ai celor unsprezece agenţii de presă membre ale Asociaţiei Agenţiilor de Ştiri din Balcani – Europa de Sud-Est (ABNA-SE) s-au reunit la Burgas pentru cea de-a 30-a Adunare Generală a organizaţiei. Forumul are motto-ul „Împreună pentru ştiri adevărate”.
La reuniunea desfăşurată la Burgas au fost votate şi adoptate propunerile ca ABNA să aibă sediul în Bulgaria, respectiv la agenţia BTA, iar directorul general al acesteia, Kiril Vălcev, să fie secretarul general al ABNA pentru un mandat de trei ani. Directorul general al agenţiei elene ANA-MPA, Emilios Perdikaris, a fost ales în funcţia de preşedinte al ABNA.
De asemenea, la Adunarea Generală de la Burgas a fost adoptat statutul ABNA, care urmează principiile stabilite în statutul Asociaţiei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA).
Agenţiile de presă din Balcani se reunesc în acest format o dată pe an.
Ideea de a crea Asociaţia agenţiilor de presă din Balcani a apărut în septembrie 1994, în cadrul unei reuniuni la Sofia a reprezentanţilor agenţiilor de ştiri din Balcani. Prima Adunare Generală fondatoare a ABNA a avut loc în iunie 1995 la Salonic, în Grecia. Scopul organizaţiei este de a permite dezvoltarea cooperării între agenţiile de ştiri din regiune, precum şi de a contribui la instaurarea unui climat de pace, prietenie şi cooperare în Balcani.
De-a lungul anilor, Asociaţiei agenţiilor de ştiri din Balcani s-au alăturat ATA din Albania, FENA din Bosnia, BTA din Bulgaria, ANA-MPA din Grecia, CNA din Cipru, KosovaPress din Kosovo, MIA din Republica Macedonia de Nord, AGERPRES din România, TANJUG din Serbia, ANADOLU din Turcia, HINA din Croaţia.