Politic

Nicolae Ciucă: EducaÅ£ia universitară – pe lista de priorităţi; modificările din Legile educaÅ£iei – o viziune orientată spre viitor

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni, cu prilejul începerii noului an universitar 2022-2023, că educaÅ£ia universitară se află pe lista Guvernului de priorităţi, adăugând că sistemului românesc de învăţământ este în plin proces de transformare, iar modificările aduse prin Legile educaÅ£iei naÅ£ionale reflectă „o viziune orientată spre viitor”.

„Deschiderea noului an universitar reprezintă pentru tinerii care păşesc pragul instituÅ£iilor de învăţământ superior o etapă nouă în formarea lor. Este important pentru ei să beneficieze de un nivel de studiu performant, aÅŸa cum universităţile româneÅŸti au dovedit de-a lungul timpului că pot oferi, ÅŸi care să le deschidă perspective realiste în domeniile lor de pregătire. Avem toate motivele să credem în potenÅ£ialul tinerilor noÅŸtri. PerformanÅ£ele realizate în competiÅ£ii de anvergură internaÅ£ională îi vor ajuta cu siguranţă în cariera la care fiecare aspiră, iar preocuparea noastră este să le asigurăm un viitor în Å£ară”, a transmis premierul.

Ciucă a menÅ£ionat că schimbările profunde de la nivel global determină adaptarea la perspectivele de viitor, la noua realitate, inclusiv în domeniul educaÅ£iei, iar acest lucru presupune „o viziune responsabilă ÅŸi asumată la toate nivelurile decizionale”, pentru a oferi copiilor ÅŸi tinerilor condiÅ£ii de studiu la standarde performante.

„Provocarea este ca fiecare să aibă ÅŸansa de a-ÅŸi pune în valoare calităţile în domeniile în care simte că are potenÅ£ial ÅŸi, în acelaÅŸi timp, să corelăm oferta educaÅ£ională cu cerinÅ£ele de pe piaÅ£a muncii”, a menÅ£ionat prim-ministrul.

El a arătat că modificările aduse prin Legile educaÅ£iei naÅ£ionale reflectă „o viziune orientată spre viitor”, menÅ£ionând că universităţile trebuie să valorifice, prin programele de studiu, oportunităţile generate de viziunea noii Strategii europene pentru universităţi.

„Suntem în plin proces de transformare a sistemului românesc de învăţământ, iar modificările pe care le aducem prin Legile educaÅ£iei naÅ£ionale reflectă o viziune orientată spre viitor. Ne dorim ca ÅŸi universităţile să valorifice, prin programele de studiu, oportunităţile generate de viziunea noii Strategii europene pentru universităţi, lansată de Comisia Europeană, centrată pe asigurarea unui învăţământ universitar incluziv ÅŸi care să promoveze excelenÅ£a. Integrarea viitorilor absolvenÅ£i pe piaÅ£a muncii este primul lor pas în carieră, iar de acest moment depinde parcursul lor profesional. Legătura cu potenÅ£ialii lor angajatori încă din anii de studiu poate creÅŸte nivelul de performanţă, dar ÅŸi capacitatea de adaptare la piaÅ£a muncii, iar acest lucru se poate face cel mai bine prin colaborarea instituÅ£iilor de învăţământ cu operatorii economici activi în piaţă. Guvernul încurajează această abordare ÅŸi, în acest sens, am extins învăţământul profesional dual ÅŸi la nivel universitar”, a mai transmis premierul.

Potrivit lui Ciucă, educaţia universitară se află pe lista Guvernului de priorităţi şi pe segmentul de modernizare a infrastructurii, dezvoltare durabilă şi digitalizare.

„Avem prin Planul NaÅ£ional de Redresare ÅŸi Rezilienţă 3,6 miliarde de euro alocaÅ£i Proiectului „România Educată”, pentru modernizarea învăţământului. Contractele pentru digitalizarea universităţilor ÅŸi lansarea apelului de proiecte destinate dezvoltării consorÅ£iilor integrate pentru învăţământ dual beneficiază de peste o jumătate de miliard de euro, fonduri destinate modernizării ÅŸi adaptării învăţământului superior la cerinÅ£ele pieÅ£ei muncii”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul a menţionat că trebuie continuate proiectele prin care sunt oferite tinerilor condiţii cât mai bune de studiu.

„România are nevoie de un sistem de educaÅ£ie puternic, adaptat generaÅ£iei prezentului ÅŸi capabil să răspundă provocărilor viitorului! Vă doresc, dragi studenÅ£i, în noul an universitar, rezultate care să vă deschidă calea către viitorul pe care vi-l doriÅ£i. Ceea ce ne dorim, la nivelul Guvernului, este ca standardele învăţământului românesc să Å£ină pasul cu vremurile ÅŸi să vă ofere cunoaÅŸterea de care aveÅ£i nevoie pentru a reuÅŸi să vă puneÅ£i în valoare creativitatea, priceperea ÅŸi ambiÅ£iile profesionale. Succes tuturor, studenÅ£i ÅŸi profesori, în noul an universitar!”, a mai transmis premierul.