Peste 20 de artişti naivi din ţară participă, în perioada 13 – 27 octombrie, la Festivalul Naţional de Artă Naivă de la Oradea, cu lucrări expuse la Muzeul Ţării Crişurilor, dar şi la alte evenimente culturale.
Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, cu sediul la Oradea, preşedinte Mircea Stroe, Festivalul Naţional de Artă Naivă de la Oradea, dedicat exclusiv artei naive contemporane româneşti, este cel mai aşteptat eveniment de acest gen din România, în acest an fiind organizat în al nouălea an.
„Lucrurile s-au dezvoltat de la sine, fiind creat un concept care s-a pliat pe nişte nevoi care existau. Scena de artă naivă românească avea nevoie de un eveniment în care artiştii să se întâlnească, unde să aibă loc dialogul – workshopuri, conferinţe, seminarii. Festivalul Naţional de Artă Naivă a luat această formă pentru că toţi cei implicaţi au sesizat diverse trebuinţe şi au adăugat diferite componente. Un eveniment atât de mare, care aduce o bună selecţie de artişti (nu toţi artiştii relevanţi, dar o relevantă selecţie de artişti), devine interesant şi pentru public, care este principalul beneficiar al acestei manifestări culturale originale”, a declarat Mircea Stroe.
Anul acesta, la secţiunea „debutantul anului” au fost invitaţi doi artişti promiţători, Lucia Conţan şi Cristina Baraga, iar pe simeze pot fi admirate lucrări de pictură pe pânză (acrilic şi ulei), grafică (acuarelă, cerneală, linogravură), pictură pe carton şi pe sticlă, precum şi tapiserie.
Vernisajul expoziţiei, pe 13 octombrie, va fi precedat în aceeaşi zi, a.m., de lansarea cărţii Luciei Conţan, cu ilustraţii de autor, care va avea loc la Liceul de Arte Oradea.
În ultimii nouă ani, Asociaţia Artiştilor Naivi din România a livrat artă, evenimente culturale pentru oraş şi judeţ, a contribuit la strategia culturală a oraşului, a atras turişti din toată lumea şi cumpărători din ţară, din Europa, ba chiar şi de peste ocean.
Festivalul este organizat de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Primăria Oradea, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Fundaţia Comunitară Oradea, Interregional Călători, Liceul de Arte, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Episcop Roman Ciorogariu şi Colegiul Naţional Onisifor Ghibu.