Educație

Sebastian Burduja: Este nevoie de punţi digitale de pe un mal pe celălalt al Prutului

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat joi că este nevoie de „punţi digitale” de pe un mal pe celălalt al Prutului, de colaborare şi de a împărtăşi bunele practici între România şi Republica Moldova în acest domeniu.

„Este nevoie de punţi digitale de pe un mal pe celălalt al Prutului. Este nevoie de colaborare, este nevoie de a împărtăşi bune practici pe toate dimensiunile transformării digitale. Serviciile publice digitale în primul rând şi aici Republica Moldova este, o spun de fiecare dată cu mare plăcere, mă mândresc cu faptul că avem un model de bună practică la fraţii noştri, este la ani lumină în ceea ce priveşte serviciile publice digitale. Colaborăm şi pe competenţe digitale pe partea de conectivitate şi pe digitalizarea sectorului privat. Dacă în Republica Moldova şi în toate statele lumii transformarea digitală a durat 8 – 10 -12 ani, noi sperăm să accelerăm acest proces şi în baza Memorandumului dintre cele două guverne să putem beneficia de soluţiile pe care Republica Moldova le-au dezvoltat pe parcursul ultimilor zece ani”, a afirmat ministrul Burduja, la o conferinţă de presă.

Vicepremierul pentru Digitalizare al Republicii Moldova, Iurie Ţurcanu, a afirmat că în cadrul spaţiului digital comun îşi doreşte o aliniere „mai bună” în ceea ce priveşte unele dimensiuni strategice, cum ar fi securitatea cibernetică.

„În cadrul spaţiului digital comun ne dorim să avem o aliniere mai bună cu unele dimensiuni strategice cum ar fi securitatea cibernetică. (…) O să planificăm cu aceste autorităţi şi paşii ulterior pentru ceea ce ne dorim noi să construim ca partea a spaţiului digital comun”, a spus Ţurcanu.

Potrivit acestuia, pentru a crea un spaţiu digital comun este necesară „o aliniere perfectă” şi pe dimensiunea conlucrării cu sectorul privat.

„În ţara noastră noi mizăm foarte mult pe implicarea sectorului privat, pe parteneriate, întrucât transformarea digitală nu poate fi efectuată doar de Guvern, nu este o preocupare a unui singure organizaţii. (…) Vreau să vorbesc despre o singură naţiune, deşi este divizată în două ţări. O naţiune pe care ne-o dorim digitală şi anume asta este năzuinţa atunci când vorbim de crearea unui spaţiu digital comun, o platformă pe care să reutilizăm tot ce am creat pe dimensiunea digitală în state în mod individual, să valorificăm ceea ce a creat Republica Moldova aici în România pentru a beneficia din plin de acele platforme digitale, nu puţine la număr, pe care am reuşit să le creăm în aceşti 10-12 ani, dar să luăm şi bunele practici şi bunele implementări din România să le ducem în Republica Moldova”, a afirmat Iurie Ţurcanu.