Domnul Angel Călin, secretar de stat în cadrul Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a acordat un interviu pentru Revista AY DIALOG 3/2022 – Ediție Specială de Ziua Națională a României.
- InvestRomania este un „one-stop-shop” pentru investitorii străini ce îți doresc să dezvolte afaceri în România, reprezentând pentru aceștia un important punct de sprijin din momentul în care afacerea se află la stadiul de proiect până ajunge la finalitate. Cum evoluează proiectele pe care le coordonați în cadrul InvestRomania?
Invest Romania este punctul de contact în țara noastră pentru comunitatea de afaceri internațională, facilitând și promovând accesul investițiilor străine directe. InvestRomania vine în sprijinul investitorilor străini care se află în faza de prospectare a țării sau care sunt deja prezenți pe piața locală și doresc să își extindă afacerile.
Ca „punct unic de contact“, InvestRomania acoperă două componente: promovarea investițiilor și implementarea proiectelor. În vederea implementării proiectelor investiționale, acordăm servicii asistență și sprijin continuu de la momentul “zero”, pe tot parcursul procesului decizional, inclusiv în faza post-implementare. Acest proces de implementare este însă unul de lungă durată (1-3 ani), necesitând sprijin și din partea autorităților centrale și locale.
Activitatea InvestRomania este constantă, având în prezent un portofoliu de proiecte active a căror valoare este de aprox. 3 miliarde Euro, care vor genera un număr de 19.000 locuri de muncă.
De asemenea, în actualul context geopolitic, InvestRomania oferă și suport firmelor afectate de conflictul armat din Ucraina care doresc relocarea activității în țara noastră. În acest sens, a fost constituit un grup de lucru la nivelul guvernului care gestionează această problematică, din care face parte și InvestRomania.
Guvernul României a aprobat Ordonanța de Urgență 147 din 28 octombrie 2022 inițiată de Ministerul Antreprenorialului și Turismului (MAT), de Cancelaria Prim-Ministrului și de Secretariatul General al Guvernului privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Române pentru Investiții Străine și Comerț Exterior. Multe dintre statele lumii au apelat la această variantă, a înființării unor agenții de promovare a investițiilor și exporturilor, iar aceste entități le sunt fundamentale în strategiile de dezvoltare. Acum, vom prelua și noi acest model de bună practică. Astfel, prin desprinderea din cadrul MAT a structurilor de specialitate, va fi organizată «Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior», instituție care va funcționa în subordinea Guvernului și coordonarea prim-ministrului.
„Agenției Române pentru Investiții Străine și Promovarea Exporturilor”, va avea drept obiectiv principal aplicarea politicii Guvernului pentru atragerea investițiilor străine directe și de portofoliu în România, respectiv în ceea ce privește promovarea exportului produselor și serviciilor românești, exclusiv domeniul turismului. Noua instituție va gestiona și implementa inclusiv Programul pentru promovare la export (PPE), Programul de susținere a internaționalizării operatorilor economici români (PINT), Programul pentru cooperare româno-elvețian (PCER), precum și Programul pentru investițiile mari în vederea stimulării capacității de export.
Agenția va funcționa ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și coordonarea prim-ministrului, prin preluarea activităților, posturilor și personalului Direcției Investiții Străine și Departamentului Comerț Exterior, cu excepția Direcției Politici Comerciale, din cadrul MAT.
- Care sunt la momentul actual cele mai atractive și sustenabile domenii de investiție pe piața din România?
Încep prin a menționa faptul că, în perioada ianuarie-august 2022, investițiile străine directe au însumat 6474 milioane euro, în creștere cu 46,47% față de aceeași perioadă a anului trecut (conform comunicatului BNR – „Balanţa de plăţi şi datoria externă – august 2022” din 14.10.2022). Aceste valori înregistrate continuă un trend pozitiv început în ultima parte a anului 2020, în ciuda stării de alertă impuse de autorități pentru combaterea pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, precum și a conflictului armat din Ucraina. Investitorii străini s-au adaptat noilor condiții economice, deblocând proiecte de investiții suspendate și inițiind proiecte noi.
Revenind la întrebarea dvs., consider că domenii precum cel auto și IT&C sunt în continuare unele dintre cele mai atractive sectoare pentru investitorii străini, alături de construcții, energie și agricultură.
Nu este de ignorat faptul că în România sunt prezenți peste 630 de producători de componente auto, ale căror piese se regăsesc în mai toate autoturismele fabricate în Europa. De asemenea, cercetarea-dezvoltarea în sectorul auto românesc continuă să se amplifice prin noi investiții și activități de înaltă tehnologie.
Dezvoltarea sectorului IT a făcut din acesta un facilitator pentru sectorul auto, industria aerospațială, industria chimică, agricultură și multe altele. Prin crearea de noi parteneriate sau prin consolidarea celor existente între universități și mediul de afaceri, devenim parte a revoluției Industrie 4.0. Astfel, România se poziționează tot mai mult ca un hub regional în domeniul IT.
- Care sunt lucrurile de care trebuie să țină cont antreprenorii care își doresc să facă investiții în țara noastră?
Antreprenorii care doresc să intre pe piața din România nu au o restricție în ceea ce privește domeniul în care să investească, însă aceștia trebuie să țină cont de legislația națională și europeană, România fiind stat membru UE.
În ceea ce privește investițiile din țările non-UE, la nivel european a fost instituit un cadru pentru examinarea investițiilor străine directe. În acest sens, orice investiție din afara UE care depășește 2 milioane de Euro trebuie să treacă printr-o comisie specială de examinare a investițiilor străine directe din afara UE.
- Care sunt modalitățile de încurajare a investitorilor străini să aleagă România?
Investitorii străini care aleg țara noastră beneficiază de o serie de avantaje competitive și măsuri menite să sporească volumul investițiilor în România. Începând cu faptul că România reprezintă una dintre cele mai performante țări europene, cu o creștere economică sustenabilă, fiind a doua piață din Europa Centrală și de Est (CEE) și cea mai mare din Spațiul Economic European (SEE). Avem unul dintre cele mai competitive sisteme fiscal din Europa.
România reprezintă o destinație de business ce oferă marje de profit ridicate, având o forță de muncă bine calificată, la prețuri competitive, cu o bună capacitate de depășire a pragului cultural și lingvistic, nivelul scăzut de taxare, costuri reduse cu utilitățile, facilități fiscale de stimulare a cercetării și dezvoltării, existența unei rețele de 104 parcuri industriale.
Totodată, prin politica executivului de atragere a investitiilor straine, investitorii pot aplica pentru scheme de ajutor de stat pentru susținerea influxului de capital pe piața autohtonă, pentru investiții de peste 1 milion de euro (HG 807/2014) , care generează peste 100 noi locuri de muncă (HG. 332/2014) și pentru investiţii destinate industriei prelucrătoare (HG 959/2022).
La inițiativa Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, alături de Consiliul Concurenței, a fost promovat în a doua jumătate a lunii octombrie un act normativ OUG nr.140/19.10.2022 prin intermediul căruia se înființează Oficiul pentru Licență Industrială, care va avea un singur punct de contact pentru depunerea documentelor, o singură dată. Prin intermediul licenței industriale unice înlăturăm barierele admnistrative și avem posibilitatea să accelerăm procesul de dezvoltare a noilor investiții.
Antreprenorii interesați să pătrundă pe piața din România pot apela și la ajutorul reprezentanților din cadrul Birourilor de Promovare Comercial-Economică, care au în atribuții dezvoltarea relațiilor comercial-investiționale ale țării. Rețeaua este prezentă în 56 de state. Rolul acestor atașați economici este și de a identifica parteneriate între investitorii români și cei din alte state și chiar de a găsi noi piețe de desfacere pentru produsele românești.
- Este bine cunoscut faptul că în ultimii ani firmele turce au făcut investiții mari în România. Cum apreciați prezența investitorilor turci pe piața din România?
Turcia reprezintă pentru noi nu numai un partener de încredere, dar și un adevărat prieten al României, relația dintre țările noastre cristalizându-se și consolidându-se în timp, prin concretizarea unor proiecte investiționale în care se regăsesc valori și viziuni comune. Cei 144 de ani de relații diplomatice stau mărturie în ceea ce privește capacitatea noastră de a construi împreună proiecte de succes .
Prezența companiilor turcești în România este semnificativă, având în vedere numeroasele oportunități din diverse sectoare: energie regenerabilă, industria petrolului, comerț, construcții, infrastructură (navală, rutieră, aeriană), industria textilă; Aș dori să menționez doar cateva dintre numeroasele companii turce prezente pe piața internă: RULMENȚI SA (KOMBASAN) (industrie siderurgică), ERDEMIR (metale grele), ETI EUROPEAN FOOD și BALKAN DAIRY (prelucrare alimente), KASTAMONU, DENTAS ROMANIA, YILDIZ ENTEGRE (prelucrarea lemnului), KULAK CONSTRUCTION (construcții), ANCHOR Group (imobiliare) EUROWEB (filiala Turk Telekom) (comunicații).
La 31 decembrie 2021, Turcia s-a poziționat pe locul 18 în topul țărilor de origine a investitorului imediat după valoarea soldului ISD (874 milioane euro). BNR apreciază totuși că valoarea investițiilor turce în România este mai mare, respectiv 1767 milioane euro (din care 1.220 milioane euro în întreprinderi greenfield), dacă includem și capitalul investit de companiile turce cu sediul regional în alte țări, în special în Europa.
Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului din România (septembrie 2022), Turcia ocupă locul 15 după capitalul subscris, cu aproximativ 17.400 companii înregistrate, reprezentând aprox. 7% din totalul companiilor cu investiție străină. Numai în 2022, până în prezent, au fost înregistrate aproape 170 de companii. Soldul investițiilor directe în Turcia la 31 decembrie 2021 a atins nivelul 21 milioane euro.
Turcia este cel mai important partener comercial al României în afara UE și, în opinia mea, este obligatoriu să valorificăm în continuare dimensiunea economică a parteneriatului strategic pe care îl avem împreună.
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului din România cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie a României a organizat Forumul de afaceri si investiții România-Turcia in data de 31 Martie 2022, la Istanbul- Turcia.
Din comisia mixtă interguvernamentală a făcut parte printre alții, domnul Sorin GRINDEANU, viceprim-ministrul României, ministrul transporturilor si infrastructurii, cât și domnul Secretar de Stat Lucian RUS din partea MAT.
Această întâlnire se înscrie in rândul acțiunilor de promovare a exporturilor românești și atragere a investițiilor turcești .
- Ce proiecte de viitor are InvestRomania?
În vederea atragerii de investiții străine noi, InvestRomania depune eforturi pentru a lărgi aria investițională și prin promovarea regiunilor mai puțin dezvoltate ale României, cu o disponibilitate mai mare de forță de muncă. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, prin Direcția Investiții Străine, gestionează negocieri cu investitori străini interesați de oferta de business autohtonă, însă, până în momentul finalizării acestor proiecte, discuțiile sunt confidențiale.
De la numirea mea în funcția de Secretar de Stat, principalele obiective au fost creșterea valorii ISD în România, prin proiecte de investiții semnificative ca valoare și creare de noi locuri de muncă, și a notorietății țării ca destinație de business în regiune. Alături de echipa Direcția Investiții Străine, pe care o am în coordonare , ne dorim să aducem în România investiții cu valoare adăugată, avansate tehnologic, inovatoare, ce pot genera un impact economic major.
Interviu realizat de Aylin Asan.