Interviurile AY

„Promovarea contactelor economice cu oamenii de afaceri din Republica Turcia, prioritară pentru Camera bucureșteană” interviu cu Iuliu STOCKLOSA, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB)

Iuliu STOCKLOSA, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) a acordat un interviu pentru cel de-al treilea număr al Revistei AY DIALOG – ediție Specială dedicată Zilei Naționale a României. 

 

– De la începutul acestui an și până în prezent CCIB a organizat diverse evenimente cu scopul promovării mediului de afaceri bucureștean. Cum a decurs pentru CCIB anul 2022 până în momentul de față?

– Deși contextul economic, sanitar și politic a fost dificil, 2022 a fost un an bun pentru Camera bucureșteană, în care am reușit să sprijinim susținut comunitatea de business, atât pe plan intern, cât și extern. De exemplu, în această perioadă am valorificat la maximum relaţiile deosebite pe care le avem cu organizaţiile similare de peste hotare, cu membrii corpului diplomatic acreditat în România, dar şi cu diplomaţii români din străinătate pentru a oferi companiilor româneşti alternative pe lanţurile de aprovizionare şi distribuţie, perturbate de conflictul din Ucraina. De asemenea, pe fondul atenuării crizei sanitare generate de pandemia de Covid-19, am reluat organizarea în format fizic, în țară și în străinătate, a evenimentelor dedicate susținerii exporturilor românești, îndeosebi a celor valoare adaugată mare, ca soluție pentru ameliorarea deficitului balanței comerciale, diminuarea presiunii pe cursul valutar și pentru creșterea organică a produsului intern brut. Ca și în anii trecuți, ne-am concentrat pe spațiul extra-comunitar, cu accent pe țările din Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Caucaz și Asia Centrală, adevărate plăci turnante către continentul african, respective către cel asiatic. Complementar, am acordat atenție dezvoltării relaţiilor economice şi de cooperare cu ţările din zona balcanică, dar şi cu cele reprezentate în Federaţia Camerelor de Comerţ Dunărene, al cărei membru fondator suntem.

Tot pentru a veni în sprijinul firmelor afectate de conflictul militar din Ucraina, emitem cu celeritate certificate pentru confirmarea existenţei cazurilor de forță majoră, în termen de maximum 3 zile de la data depunerii ultimului act solicitat pentru completarea dosarului. Menționăm că firmele membre ale CCIB beneficiază de o reducere de până la 50%, în funcţie de nivelul de cotizaţie ales. Ni se pot adresa atât companiile care lucrează cu parteneri ucraineni, cât şi cele care operează pe relaţia cu Federaţia Rusă şi cu Republica Belarus, țări aflate sub sancţiunile impuse de SUA şi Uniunea Europeană.

Totodată, ne-am concentrat pe consolidarea relațiilor cu membrii CCIB, dar și cu mediul de afaceri în general. Astfel, în primăvara acestui an am introdus încă două pachete de servicii pentru membri (Platinum și Diamond), am extins facilitățile existente și am introdus altele noi pentru pachetele Standard, Profesional și Gold.

 

– Ne puteți da câteva detalii despre colaborarea cu parteneri din Turcia?

– Promovarea contactelor economice cu oamenii de afaceri din Republica Turcia, principalul partener economic și comercial din zona extra-comunitară al ţării noastre, constituie o axă importantă a activității noastre de relații externe. Să nu uităm că la export Turcia reprezintă principala piață de absorbție pentru mărfurile trimise din România în afara UE și locul 9 în topul țărilor destinatare a marfurilor românești cu o pondere de 3,1% din totalul exportului, iar la import constituie a doua piață de proveniență a mărfurilor extra-comunitare intrate în țara noastră, după R. P. Chineză și locul 5 între țările furnizoare de produse, cu o pondere de 5% din importul românesc.

Concret, anul acesta am făcut o vizită de lucru la Istanbul unde, în marja celei de a XXVII-a sesiuni a Comisiei Interguvernamentale de colaborare economică între cele două țări, am semnat, în prezența celor doi copreședinți ai Comisiei, Excelențele lor Fuat Oktay, vicepreședinte al Republicii Turcia, Sorin Mihai Grindeanu, Viceprim-ministru, ministrul transporturilor și infrastructurii din România. un acord de colaborare cu Camera de Industrie Ankara. Acesta a fost al șaptelea document încheiat de CCIB cu parteneri din Turcia, după cele parafate cu Camerele de Comerț din Istanbul, Ankara, Trabzon, Gaziantep și Iskenderun, Camera de Industrie din Eskișehir, la care se adaugă Acordul de colaborare încheiat cu Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD). În plus, am organizat la Palatul CCIB forumuri de afaceri specializate și întâlniri de lucru ocazionate de vizitele în România ale unor delegații de oameni de afaceri din Bursa (BALKANTURKSIAD), provincia Manisa (MUSIAD) și Tekirdag (Camera de Comerț și Industrie din Çorlu). De asemenea, am avut întrevederi cu reprezentanți ai Eurasia Economic Relations Association și ai unor companii private interesate să lucreze cu parteneri români din diverse domenii de activitate. Nu în ultimul rând aș aminti participarea la invitația Asociației Exportatorilor și Ministerului Comerțului din Turcia la „Türkiye & Romania B2B Meetings”, eveniment organizat, la București, ocazionat de vizita în țara noastră a unei misiuni economice formată din 34 de oameni de afaceri turci.

Pe fondul unei anumite complementarităţi a celor două economii, aș puncta interesul pentru colaborare în: construcții, agricultură și industria alimentară, producția de mașini și echipamente pentru diverse industrii, turism, industria metalurgică, industria ușoară, reciclarea deșeurilor, transport și logistică, tehnologia informației etc.

 

– Cum apreciați mediul de afaceri din municipiul București? Care sunt cele mai dezvoltate domenii de activitate?

– Bucureştiul concentrează cea mai dinamică şi importantă comunitate de afaceri a ţării: 22% din totalul firmelor active din România, aproximativ 21% din totalul salariaţilor ţării, aproape 30% din suprafaţa de vânzare şi din desfacerile cu amănuntul la nivel naţional, 19% din valoarea exporturilor româneşti, 31% din valoarea importurilor şi circa 60% din activitatea de cercetare ştiinţifică. În structură, 19% din populația ocupată civilă lucrează în comerț, 13% în construcții, 10% în servicii administrative și suport, 9% în industria prelucrătoare, 8% în tehnologia informației și comunicații, restul in alte domenii de activitate.

Și anul acesta, comunitatea de afaceri din capitală s-a dovedit a fi, încă o dată, la înălțime. Afirmația mea este întărită de cifrele ce jalonează ediția de anul acesta a Topului firmelor. Astfel, 27% din totalul firmelor premiate la nivel național sunt din Capitală. Acestea concentrează 41% din cifra de afaceri a companiilor din Topul Național, 44% din profitul din exploatare și 36% din personalul angajat. Raportându-mă la Capitală, numărul firmelor eligibile a crescut cu 16% față de anul precedent, iar al celor premiate cu 4%. În plus, cifra de afaceri cumulată a firmelor premiate a crescut faţă de ediţia precedentă cu 15%, atingând 96 mld. euro, în timp ce profitul din exploatare, în valoare de 9,6 mld euro s-a majorat cu 31% comparativ cu cel consemnat anul trecut. Sunt doar câteva cifre care atestă creșterea semnificativă a gradului de performanţă şi eficienţă al companiilor bucureştene laureate, dar și importanța comunității de business a Capitalei în context național.

 

– Care ar cele mai atractive domenii pentru investiții în București?

– Cred că există oportunități de afaceri în aproape toate domeniile de activitate. De exemplu, în construcţii, datorită abordării unor proiecte importante de infrastructură, dar şi a apetitului încă ridicat pe segmentul de clădiri, în servicii (tehnologia informaţiei, servicii pentru companii, birouri virtuale), dar și în domeniul soluțiilor de digitalizare a afacerilor. În proximitatea Capitalei, nu sunt de neglijat investițiile în domeniul industrial (automatizări, automotive, prelucrarea produselor agro-alimentare etc). Din ce în ce mai clar se conturează noi modele de afaceri, îndeosebi în sectorul comercial și în cel imobiliar (clădiri inteligente, spații de birouri ce pot fi folosite în sistem de co-working). Capitala are o comunitate de afaceri „vie”, aflată în plin proces de reaşezare şi de reinventare. Este un loc foarte bun pentru a face business, cu o singură condiție: să asculți ce spune piața.

 

– Cum poate sprijini CCIB companiile ce își doresc să facă investiții în București?

– Oferim firmelor interesate oportunitatea de a participa la forumuri de afaceri şi investiţii, cu o puternică componentă B2B, şi acordăm consultanţă şi asistenţă pe anumite proiecte concrete. De asemenea, la cererea potențialilor investitori, putem organiza în Centrul nostru de afaceri din inima Capitalei prezentări de firmă sau de proiect.

Ulterior, venim în sprijinul antreprenorilor cu o gamă variată de servicii, de la operaţiuni la Registrul Comerţului, eliberare de certificate (de origine, de forţă majoră) şi acte constatatoare, servicii de promovare online şi offline și până la servicii de arbitraj şi mediere.

Invit investitorii străini care doresc să opereze în Capitală să ia în calcul să devină membri ai CCIB, întrucât beneficiază de reduceri de tarife semnificative. Aș aminti discount-urile de până la 50% la aproape toate serviciile din portofoliul CCIB, 20% la tarifele de închiriere a sălilor de evenimente din cadrul Centrului nostru de afaceri și tot 20% la tarifele de închiriere şi de amenajare a standurilor în cadrul manifestărilor expoziţionale aflate în portofoliul ROMEXPO SA.

 

– Ce ne pregătește CCIB pentru anul următor?

– Pe plan extern, ne vom concentra pe dezvoltarea relaţiilor economice şi de cooperare cu țările din spațiul extra-comunitar, dar și cu vecinii noștri din zona balcanică. Vom continua să organizăm evenimente din seria de „Ziua Oportunităţilor de afaceri”, oferind oamenilor de afaceri posibilitatea de a se întâlni într-un cadru structurat cu ambasadorii şi/sau cu ataşaţii economici ai ţărilor partenere, dar şi cu factori decizionali din recenta anunțata Agenție Română de Investiții și Comerț Exterior care va funcționa în subordinea Primului-Ministru al României, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerul de Externe, pentru a afla informaţii valoroase şi utile privind: tendinţele în comerţul exterior; cadrul juridic bilateral şi accesul pe pieţe cu potenţial; participarea la licitaţii pe proiecte; oportunităţi de afaceri şi investiţionale; stimulentele acordate investitorilor străini. Ulterior, cei care identifică oportunităţi interesante pot participa în București la forumuri de afaceri şi investiţionale, dar și la misiuni economice organizate de noi în spaţiile-ţintă cu sprijinul partenerilor noştri tradiţionali, inclusiv în Turcia, țară în care vom merge în a doua parte a anului viitor. De asemenea, vom întăriri parteneriatele cu structurile guvernamentale economice și de relații internaționale, Consiliul de Export al României, concomitent cu extinderea gamei de servicii oferite companiilor românești care vor să-și internaționalizeze afacerile, dar și celor străine, interesate să intre în România. În ceea ce privește evenimentele premium marca CCIB, în luna iunie, Camera bucureșteană va organiza cea de a cincea ediție a conferinței anuale Focus București, dedicată dezvoltării urbane, digitalizării și economiei circulare, iar în octombrie, Topul firmelor din capitală. Până atunci, profit de ocazie pentru a vă invita pe 10 decembrie la Balul CCIB, pentru a face împreună o incursiune în timp, în perioada interbelică, marcată de eleganță și rafinament.

Interviu realizat de Aylin Asan.