Bogdan Hossu, fondator Wise Finance Solutions a acordat un interviu pentru Revista AY DIALOG 3/2022 – Ediție Specială de Ziua Națională a României.
- Cum își desfășoară în prezent activitatea compania al cărei fondator sunteți, Wise Finance Solutions?
- Wise Finance Solutions își desfășoară activitatea în România, iar recent, anul trecut și-a deschis birou în Japonia, în Kobe, și de asemenea avem deja angajați în Turcia și planificăm în viitorul foarte apropiat să deschidem un birou și în Turcia. Clienții noștri preponderenți sunt companii japoneze și turcești. Putem să vă dăm câteva exemple de clienți și colaboratori din aceste țări: Koyo, Yazaki, Kawasaki (Japonia), Sisecam, Martur, Coskunoz, Beycelik, Yildiz Entegre (Turcia). Ne planificăm să dezvoltăm în viitorul foarte apropiat birourile din cele două țări. De asemenea, prin intermediul biroului din Japonia deja am început să facem evenimente prin care încercăm să atragem și firme europene în Japonia. Ceva similar vom face și pentru Turcia. În Japonia avem parteneriat cu două orașe, Saporo și Kobe. Suntem singura firmă de consultanță din România care a dezvoltat un astfel de parteneriat.
- Care este profilul companiei eligibile să acceseze programe de finanțare?
- Depinde de programul de finanțare vizat. În România există atât programe multianuale finanțate prin fonduri europene, precum și diferite scheme de ajutor de stat finanțate de la bugetul de stat. Unele programe sunt destinate atât pentru start-up-uri cât și pentru firmele în activitate, dar sunt și programe care finanțează doar firmele în activitate, cu istoric. În cazul acestor programe ce vizează firmele cu activitate anterioară, există anumite condiții pe care firmele trebuie să le îndeplinească pentru a fi eligibile pentru acordarea finanțării, mai ales din punct de vedere financiar precum: să înregistreze profit în anul anterior accesării fondurilor, să aibă capitaluri proprii pozitive sau alți indicatori financiari în limitele solicitate de programul de finanțare. Clienții noștri preponderenți sunt firme mari și foarte mari din sectorul productiv. Aceste firme au posibilitatea de a accesa fonduri nerambursabile prin schemele de ajutor de stat care oferă finanțare de până la 45 milioane euro/ proiect, în funcție de regiunea în care se realizează investiția.
- Cum au evoluat în ultimii 5 ani companiile care au accesat și implementat proiecte finanțate prin fonduri nerambursabile?
- Uitându-ne la clienții noștri, fără să fim foarte specifici, toate companiile care au accesat fonduri nerambursabile s-au dezvoltat substanțial, mai mult decât dacă nu ar fi accesat. Vorbim în special de clienți care au investit mult în dezvoltarea capacităților de producție existente sau în înființarea de noi unități și au beneficiat de finanțare prin schemele de ajutor de stat pentru investiții. Am în minte o companie care în 2013 avea 8 angaajati și cifra de afaceri de aprox. 4 milioane Euro și acum are peste 450 de angajați și o cifră de afaceri de 120 milioane euro. De asemenea, avem printre clienți și companii care au deschis pentru prima dată fabrici în România și care beneficiază de ajutor de stat pentru realizarea acestor investiții.
- Anul trecut ați anunțat deschiderea a două birouri în afara granițelor țării, unul în Japonia și unul în Turcia. Care sunt modalitățile prin care firme din Japonia sau Turcia care își doresc să intre pe piața din România pot obține finanțare?
- În primul rând, companiile interesate trebuie să își înființeze o companie în România și apoi pot accesa cu această firmă programele de finanțare existente care se adresează firmelor nou-înființate. În vederea accesării trebuie pregătită o documentație foarte bine întocmită, un proiect, conform cerințelor programului de finanțare, astfel încât proiectul să fie aprobat. Noi ca și companie de consultanță ajutăm firmele atât în pregătirea documentației necesare pentru aprobarea fondurilor nerambursabile, cât și ulterior, în implementarea proiectelor și în procesul de decontare a fondurilor.
- Care sunt proiectele Wise Finance Solutions pentru anul viitor?
- Vom dezvolta în continuare relatiile cu Turcia si Japonia. Cele doua tari sunt cele mai importante pentru noi. Recent am fost ales președintele Camerei de Comerț Bilaterale România-India și astfel, în primul rând, ca președinte voi avea misiunea să dezvolt această cameră. Și în al doilea rând, noi ca Wise vom dezvolta anul viitor relații cu India. De asemenea, avem în vedere dezvoltarea relațiilor cu Franța și probabil următorul birou pe care îl vom deschide va fi în Franța. Suntem deja acreditați de agenția guvernamentală franceză Business France (Team export) și membrii federației OSCI.
Interviu realizat de Aylin Asan.