Security&Defense

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: Capabilităţi militare produse în România înseamnă locuri de muncă pentru români

Capabilităţi militare produse în România înseamnă locuri de muncă pentru români, formarea şi încadrarea specialiştilor români, precum şi revigorarea industriei de profil, a afirmat, joi, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr.

Potrivit unui comunicat al MApN , Angel Tîlvăr, însoţit de şeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiţă Vlad, şi şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait, au vizitat joi Şantierul Naval Damen din Galaţi.

Delegaţiei conduse de ministrul Apărării i-au fost prezentate cele mai importante proiecte de nave militare din portofoliul şantierului din Galaţi, se precizează comunicat.

De asemenea, sursa citată arată au fost prezentate proiectele de arhitectură navală, dar şi cele de proiectare şi inginerie navală dezvoltate pentru forţele navale ale diferitelor ţări contractante făcute de cei peste 185 de ingineri români din cadrul Marine Engineering Galaţi (MEGA), companie care funcţionează pe platforma şantierului din Galaţi.

Delegaţia MApN a vizitat şi două nave aflate în prezent în construcţie în docurile şantierului Damen, care urmează să fie livrate unor beneficiari externi.

ÃŽn cadrul discuÅ£iilor cu reprezentanÅ£ii companiei, MApN precizează că ministrul Angel Tîlvăr a evidenÅ£iat faptul că, prin activitatea desfăşurată prin cele două ÅŸantiere – de la GalaÅ£i ÅŸi Mangalia, prin soluÅ£iile de proiectare navală dezvoltate în România ÅŸi prin celelalte operaÅ£ii complexe cerute de producÅ£ia navelor, Damen îşi aduce contribuÅ£ia la economia României, prin crearea unui număr important de locuri de muncă ÅŸi transfer tehnologic de vârf.

„Faptul că un operator economic de nivel global are o amprentă atât de consistentă în România aduce beneficii nu doar acÅ£ionariatului firmei, ci ÅŸi ţării noastre. Crearea a peste 1.500 de locuri de muncă, multe dintre ele de înaltă calificare, precum ÅŸi atragerea de comenzi importante de la guverne ale unor ţări membre NATO, UE sau din alte părÅ£i ale lumii, aduc prestigiu ÅŸi beneficii nu doar companiei, ci ÅŸi GalaÅ£iului ÅŸi României”, a declarat Angel Tîlvăr, citat în comunicat.

Ministrul Apărării a remarcat şi importanţa deciziilor Damen de a-şi forma pe plan local atât specialiştii de înaltă calificare, implicaţi în procesele de proiectare, cât şi forţa de muncă angrenată în producţia navelor, prin colaborarea cu învăţământul superior ingineresc românesc sau prin propriul centru de formare a specialiştilor înfiinţat în cadrul şantierului de la Galaţi.

„România are o tradiÅ£ie solidă ÅŸi îndelungată în domeniul industriei de apărare, în toate dimensiunile sale, inclusiv în construcÅ£ia de nave militare, de aceea Guvernul României încurajează ÅŸi sprijină iniÅ£iativele de atragere ÅŸi formare de specialiÅŸti români în domenii atât de importante”, a arătat ministrul Tîlvăr.

Ministrul Apărării a subliniat de asemenea că, în contextul actual de securitate, cu multiple provocări în regiune, dotarea Armatei României cu tehnologii moderne produse în ţară are importanţă strategică.

„Comportamentul agresiv al FederaÅ£iei Ruse, care a culminat cu invazia Ucrainei, a transformat, din păcate, regiunea Mării Negre într-o zonă de conflict. Această nouă realitate impune regândirea ÅŸi adaptarea posturii noastre de securitate navală. ForÅ£ele Navale Române au în derulare programe de înzestrare importante care le vor permite să-ÅŸi îndeplinească mai eficient misiunile. Preocuparea permanentă a MApN este ca aceste programe să ofere cât mai multe oportunităţi pentru industria de apărare din România, cu beneficii concrete pentru economia naÅ£ională. Această abordare este relevantă ÅŸi din punct de vedere strategic, pentru că prin producerea în Å£ară se asigură siguranÅ£a ÅŸi securitatea aprovizionării cu echipamente esenÅ£iale ÅŸi a mentenanÅ£ei acestora pe întreaga durată de viaţă”, a afirmat Angel Tîlvăr.