Security&Defense

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu: Turcia este prima destinație pentru exporturile românești în afara UE

Subliniind importanța cooperării româno-turce pe diferite teme, Odobescu a declarat: „Cred însă că recentul nostru dialog aprofundat este o garanție că putem să ne consolidăm cooperarea atât în plan politic, cât și economic și sectorial.”

Odobescu a precizat că, în cadrul discuțiilor, au discutat despre pregătirile pentru lansarea Consiliului de Cooperare Strategică, adăugând că cooperarea economică și comercială joacă un rol important în relațiile bilaterale.

Subliniind că schimburile comerciale bilaterale s-au dezvoltat semnificativ în ultimii ani, Odobescu a spus: „Turcia este în prezent unul dintre cei mai importanți parteneri ai României din afara Uniunii Europene (UE) și prima destinație a exporturilor României în afara UE. În 11 luni ale anului 2023, comerțul bilateral a fost de 9,3 miliarde de dolari și ne așteptăm ca acesta să depășească 10 miliarde de dolari până la 31 decembrie 2023”.

Odobescu a subliniat că vor continua să evalueze fiecare oportunitate pentru a asigura echilibrul comercial bilateral și a subliniat că vor continua stimulentele pentru creșterea investițiilor turcești în economia românească.

Odobescu a precizat că Turcia ocupă locul 14 în clasamentul țărilor care investesc cel mai mult în România și a subliniat că țara sa oferă un mediu investițional atractiv.

„Victoria Ucrainei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre”
În discursul său, Odobescu a menționat că s-a discutat și despre securitatea Mării Negre și a mulțumit Turciei pentru participarea acesteia la poliția aeriană a NATO pe teritoriul României.

Referindu-se la cooperarea în Marea Neagră, cum ar fi Grupul de deminare maritimă România-Turcia-Bulgaria și formatul de dialog România-Polonia-Turcia, Odobescu a spus: „Am analizat și consecințele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Victoria Ucrainei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre”.

Subliniind că comunitatea internațională apără ordinea internațională bazată pe reguli în același timp cu sprijinul acordat Ucrainei, Odobescu a menționat că 31 de milioane de tone de cereale ucrainene au fost exportate prin România ca parte a sprijinului acordat de România Ucrainei.

De asemenea, Odobescu a subliniat că 61% din mărfurile ucrainene sunt exportate prin România și a precizat: „Am discutat, de asemenea, despre efectele negative ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra Republicii Moldova și despre necesitatea continuării sprijinului ferm pentru eforturile Chișinăului de a rezista presiunilor hibride asupra stabilității sale. Am reamintit, de asemenea, sprijinul nostru pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei”.

Atât România, cât și Turcia împărtășesc ideea că trebuie dezvoltate soluții pentru implementarea soluției celor două state”
Explicând că în cadrul discuțiilor au fost abordate și relațiile UE-Turcia, Odobescu a reiterat sprijinul României pentru aderarea Turciei la UE ca partener cheie și pentru dezvoltarea cooperării bilaterale.

Odobescu a susținut că ar trebui reluate reuniunile Consiliului de asociere Turcia-UE și a menționat că ar trebui să continue cooperarea UE-Turcia în domeniul migrației.

Odobescu a declarat că a discutat, de asemenea, cu ministrul Fidan despre evoluțiile din Orientul Mijlociu și a precizat: „Criza din Fâșia Gaza, situația din Marea Roșie, tensiunea crescândă de la granița israeliano-libaneză și violențele coloniștilor din Cisiordania. Lista nu se încheie aici. Am subliniat necesitatea unei coordonări strânse a eforturilor internaționale pentru a avansa spre o pace durabilă în Orientul Mijlociu atunci când condițiile o vor permite.”

Odobescu a făcut referire la soluția celor două state din cauza atacurilor Israelului asupra blocadei Gaza și a declarat: „Atât România, cât și Turcia împărtășesc ideea că trebuie dezvoltate de urgență soluții concrete care să permită crearea mediului politic necesar pentru implementarea soluției celor două state și stabilirea de urgență a securității regionale.”

Odobescu a subliniat că spirala recurentă a violenței poate fi depășită doar prin promovarea unei soluții cu două state.

Menționând că evoluțiile politice și de securitate din Balcanii de Vest au fost, de asemenea, discutate în cadrul reuniunii, Odobescu a declarat că evoluțiile din regiune afectează în mod direct securitatea și prosperitatea Europei.