Security&Defense

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan : Criza din Gaza este un testament al prăbușirii ordinii globale actuale – ANTALYA DİPLOMACY FORUM 2024

Criza din Gaza este un testament al prăbușirii ordinii globale actuale, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan vineri, referindu-se la conflictele din Siria, Yemen, Libia și Ucraina. Vorbind la Forumul Diplomatic de la Antalya, Erdogan a spus că actualul secol a devenit o eră a crizelor, deoarece ordinea internațională bazată pe reguli și-a pierdut înțelesul, devenind „mai mult decât un slogan”.

 

„Sistemul internațional actual, lipsit de concepte fundamentale precum solidaritatea, justiția și încrederea, nu poate îndeplini nici măcar responsabilitățile minime”, a adăugat el în discursul său la eveniment, desfășurat pe coasta mediteraneană de sud a Turciei. Referindu-se la ofensiva continuă a Israelului în Fâșia Gaza, care a ucis peste 30.000 de palestinieni până în prezent, el a spus că puterile occidentale care au fost necondiționate în sprijinul lor pentru Tel Aviv sunt „complice la vărsarea de sânge cu politicile lor ipocrite”.

„Ce se întâmplă în Gaza nu este un conflict, este un genocid pentru că chiar și războaiele își au propriile lor reguli”, a spus el, adăugând: „Vorbesc despre un targeting trădător, lipsit de onoare, barbarie care nu are niciun sens al onoarei”. Erdogan a subliniat uciderea brutală a civililor, inclusiv a femeilor și copiilor, din Gaza, adăugând că și credința în justiție și ordinea globală a fost pătată. A subliniat necesitatea „esențială” de a stabili un stat palestinian independent, suveran, cu integritate teritorială și capitala sa în Ierusalimul de Est, pe baza granițelor din 1967.

„Comunitatea globală poate să-și achite datoria față de poporul palestinian doar prin stabilirea unui stat palestinian”, a adăugat el. A spus că Turcia urmărește „barbarismul Israelului cu adâncă îngrijorare”, spunând că se referă la „barbarismul trădător care vizează civili care așteaptă la coadă ajutoare”. Președintele a subliniat și creșterea numărului de morți civile din Gaza. „Ca rezultat al atacurilor deliberate ale Israelului asupra așezărilor civile, 30.000 de gazați, în mare parte copii și femei, au fost martirizați până în prezent. Peste 70.000 de palestinieni au fost răniți și aproximativ 2 milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele”, a spus el. Erdoğan a criticat și dur organizațiile internaționale pentru ceea ce a numit „slăbiciunea și disfuncționalitatea” lor.

„Am văzut cât de slabe și disfuncționale sunt instituțiile internaționale precum Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, ale cărui responsabilități sunt să asigure pacea globală, Uniunea Europeană și altele”, a spus el. Referindu-se la moartea lui Hind Rajab, Erdogan a amintit și de moartea Hind Rajab, în circumstanțe groaznice.

„Mașina membrilor familiei sale a fost împușcată de forțele israeliene în timp ce căutau un loc sigur”, a spus el, referindu-se la copila gazană care a implorat oficialii Crucii Roșii palestiniene să o salveze dintr-o mașină în care era prinsă împreună cu rudele sale – toți fiind uciși de focul armatei israeliene. Copila a implorat oficialii Crucii Roșii palestiniene să o salveze înainte ca trupul său fără viață să fie și el găsit. „Este povestea a aproape 15.000 de copii nevinovați uciși în Gaza”, a adăugat Recep Tayyip Erdoğan.

Erdoğan a vorbit și despre eforturile Turciei pentru Gaza, menționând până la 37.000 de tone de ajutor umanitar trimis în regiune, negocieri diplomatice și transferul a peste 900 de pacienți din Gaza – inclusiv însoțitorii lor – în Turcia. Rasismul, islamofobia și xenofobia în creștere Erdogan a spus că rasismul, islamofobia și xenofobia sunt în creștere în multe părți ale lumii. „Rasismul, islamofobia și xenofobia se răspândesc ca o molimă în societate în multe părți ale lumii. Realitatea cu care ne confruntăm este aceasta; secolul al XXI-lea, pe care sperăm că va fi secolul prosperității, liniștii, păcii și libertății, este, contrar așteptărilor, tot mai mult o epocă a crizelor”, a spus el.

„Ordinea internațională bazată pe reguli” despre care vorbește toată lumea își pierde înțelesul și greutatea și nu este mai mult decât un slogan. Sistemul internațional actual, care lipsește de concepte de bază precum solidaritatea, justiția și încrederea, nu poate îndeplini nici măcar cele mai elementare responsabilități”, a adăugat Erdoğan.

„Turcia este una dintre țările cel mai puternic afectate de crize, datorită locației sale geografice, legăturilor umane și culturale și relațiilor internaționale. Cea mai mare parte a conflictelor, tensiunilor, războaielor și riscurilor care ocupă agenda umanității sunt trăite în geografia noastră imediată. De exemplu, am luptat timp de 40 de ani împotriva terorismului, cu care multe țări s-au confruntat doar în ultimii 5-10 ani”, a spus el, referindu-se la lupta de decenii a Turciei împotriva grupului terorist PKK. „Suntem singurul aliat al NATO care a luptat pe teren împotriva grupului terorist Daesh și l-a învins”, a adăugat el. Erdoğan a spus că inegalitatea veniturilor între țări a crescut exponențial și războaiele sunt mult mai sângeroase și distructive decât înainte. Liderul turc a subliniat, de asemenea, importanța diplomației în găsirea unei soluții la criza din Gaza și la alte probleme globale.

„Să-i dăm șansa diplomației”, a spus el, adăugând că țările nu ar trebui să „urmeze obiective maximaliste”. „Așa cum spunem întotdeauna, nu este posibil să faci pace cu pumnii strânși”, a spus el. „Este foarte posibil să faci progrese cu diplomație și dialog acolo unde există bună intenție, voință și determinare”, a afirmat Erdoğan.