Economie

România prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, participă la concursul Best Tourism Villages 2024, lansat de Organizația Mondială a Turismului

România participă la concursul Best Tourism Villages ediția 2024, lansat de OMT, și va transmite 6 propuneri pentru concursul organizat la nivel mondial.

În urma evaluării satelor candidate de către specialiști din cadrul ministerului, vor fi transmise pentru participare în cadrul concursului la nivel mondial următoarele sate: Jurilovca/județul Tulcea, Vânători-Neamț/județul Neamț, Breb/județul Maramureș. De asemenea vor fi transmise și 3 sate care au participat la etapa mondială în anul 2023 și anume: Polovragi/județul Gorj, Eibenthal/județul Mehedinți, Gura Siriului/județul Buzău.

În urma evaluării de către comisia stabilită de OMT, vor fi selectate satele care vor fi desemnate Best Tourism Villages sau vor fi incluse în Programul Upgrade, prin intermediul căruia vor beneficia de suport din partea OMT și a partenerilor pentru îmbunătățirea domeniilor de activitate, conform rezultatelor evaluării. Ambele nominalizări presupun și  includerea în Rețeaua Best Tourism Villages. Rezultatele OMT vor fi transmise în ultimul trimestru al anului 2024.

Mulțumim tuturor participanților la concurs și menționăm că Ruta satelor tradiționale turistice din România, dezvoltată la nivel național de către MEAT, se lărgește cu următoarele sate, participante la concursul Best Tourism Villages 2024: Vânători-Neamț (județul Neamț), Nucșoara (județul Argeș), Luncanii de Jos (Tomești/județul Timiș).

Best Tourism Villages este o inițiativă care se ocupă de recunoașterea acelor destinații rurale în care turismul este acceptat efectiv ca o oportunitate sau ca un instrument pentru creșterea durabilă sau pentru păstrarea moștenirii culturale și naturale unice.

 

Inițiativa „Best Tourism Villages by UN Tourism”, introdusă în 2021, urmărește să transforme turismul într-un catalizator al prosperității și bunăstării rurale. Inițiativa are o abordare dublă: valorizarea și conservarea satelor rurale, a peisajelor acestora, a diversității culturale și a sistemelor de cunoștințe și promovarea strategiilor inovatoare aliniate la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD).