Politic

Deputatul Angel Tîlvăr, întrevedere cu ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Füsün Aramaz:Proiectul european este important pentru ţările noastre şi merită susţinut cu toată tăria

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, domnul Angel Tîlvăr, a avut luni, 10 februarie 2020, la Palatul Parlamentului, o întrevedere cu E.S. doamna Füsun Aramaz, ambasadorul Republicii Turcia în România.

Cei doi oficiali au abordat o serie de aspecte privind evoluţiile recente ale relaţiilor bilaterale dintre România şi Turcia, precum şi subiecte de actualitate referitoare la relaţiile cu UE şi NATO.
Doamna ambasador a exprimat apreciere pentru modul în care Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor a încurajat dialogul constructiv, deschis şi direct, oferind permanent reprezentanţilor Turciei oportunitatea de a-şi susţine şi argumenta dorinţa de integrare europeană.
Domnul Angel Tîlvăr a reiterat importanţa utilizării tuturor canalelor de dialog în relaţia cu Turcia, ţară candidată şi partener al UE, în actualul context de reaşezare şi regândire a viitorului Uniunii.

“Iată că, tema Balcanilor de Vest, pe care Preşedinţia română la Consilul UE a susţinut-o cu tărie, a ajuns din nou pe agenda UE, la mai puţin de o săptămână de la ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar. Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene a lansat acum câteva zile un mesaj îmbucurător adresat prietenilor noştri din Balcanii de Vest, dezvăluind o revizuire a procesului de aderare la blocul comunitar. Chiar dacă traversăm o perioadă cu multiple turbulenţe şi incertitudini la nivel global, îmi doresc ca relaţiile bilaterale româno-turce să continue să se dezvolte, iar cooperarea noastră la nivel parlamentar să fie una în beneficiul ţărilor noastre şi al stabilităţii regionale.
Politicile noastre ar trebui să fie capabile să se adapteze la schimbări constante în direcţia păcii, prosperităţii şi stabilităţii europene. Întrucât problemele din vecinătatea noastră au efecte iminente şi directe asupra noastră, suntem atenţi şi constructivi”, a afirmat domnul Angel Tîlvăr.
Oficialul român a reiterat aprecierea pe care o acordă eforturilor Turciei de a oferi adăpost unui număr de imigranţi şi refugiaţi.
Totodată, a subliniat că parteneriatul strategic şi alianţa în cadrul NATO, precum şi cooperarea în cadrul platformelor regionale şi internaţionale sunt la un nivel bun. Colaborarea turco-română acoperă un spectru larg de domenii. Sectorul privat turc operează în toată România, legăturile sociale şi culturale, care au o istorie lungă, continuă să fie foarte bune.
“Sunt pe deplin convins de rolul important jucat de diplomaţia parlamentară, de aceea voi susţine continuarea dialogului extrem de bun între comisiile de afaceri europene din legislativele ţărilor noastre. Aşa cum am mai menţionat, strategia de aderare a Turciei la UE trebuie să arate perseverenţă în eforturile de reformă şi aliniere la valorile democratice europene”, a subliniat domnul Angel Tîlvăr, exprimându-şi încrederea în continuarea reformelor, în conformitate cu aşteptările normative ale Uniunii Europene.