Politic

Întrevedere între miniștrii de externe ai României și Republicii Turcia, în marja participării la Conferința de Securitate de la München

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut sâmbătă, 15 februarie, o întrevedere bilaterală cu ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Mevlüt Çavușoglu, în marja participării la Conferința de Securitate de la München.
Pe agenda discuțiilor au figurat teme legate de relația bilaterală și aspecte de interes de pe agenda regională și europeană.
Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, cu acest prilej, că Turcia este un partener important al României în regiune și a apreciat evoluția ascendentă a schimburilor comerciale dintre România și Turcia.
Cei doi miniștri au evidențiat interesul de a menține ritmicitatea reuniunilor bilaterale în cadrul Comisiilor de cooperare economică și comercială existente între România și Turcia, fiind convenită organizarea în perioada următoare a unei noi sesiuni.
Întrevederea a permis și un schimb de vederi în ceea ce privește evoluțiile regionale, cei doi miniștri remarcând utilitatea și valoarea adăugată a formatului de consultări trilaterale cu Polonia pe teme de securitate și salutând proxima reuniune care va avea loc la Varșovia, în luna martie 2020. De asemenea, cei doi oficiali au convenit explorarea creării unor noi astfel de formate.
În acest context, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat importanța cooperării în domeniul securității regionale la Marea Neagră și pe Flancul Estic al NATO.
Cei doi miniștri au abordat și aspecte privind cooperarea la nivelul Organizației pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), în contextul deținerii, de către România, a mandatului de Președinție-în-Exercițiu a Organizației, în primul semestru al acestui an.
Totodată, cu ocazia întrevederii, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul pentru continuarea dialogului UE-Turcia, în beneficiul ambelor părți, cu obiectivul abordării multiplelor provocări comune.