Cultură

Ziua Națională Constantin Brâncuși, celebrată de Ministerul Culturii, printr-o serie de evenimente în premieră

Ministerul Culturii a marcat, în data de 19 februarie 2020, printr-o serie de premiere la nivel teritorial, Ziua Națională Constantin Brâncuși 2020. Având scopul de a cinsti memoria părintelui sculpturii moderne la 144 de ani de la nașterea acestuia, evenimentele organizate de Ministerul Culturii au readus în atenția publicului operele și geniul creator ale lui Constantin Brâncuși.

Astfel, la data de 19 februarie, la București, Muzeul Național de Artă al României (Palatul Regal) a găzduit un spectacol high-tech de proiecții în cadrul căruia publicul a putut viziona holograme ale sculptorului și ale lucrărilor sale consacrate.
Mai mult, Muzeul Național de Artă al României a oferit acces gratuit vizitatorilor pe parcursul întregii zile și a organizat trei tururi ghidate în sala Brâncuși din Galeria Națională.

Tot cu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși 2020, la Târgu Jiu se va inaugura Muzeul Național Constantin Brâncuși. Muzeul Național Constantin Brâncuși și-a deschis porțile în casa Barbu Gănescu, casă în care Constantin Brâncuși a locuit în perioada efectuării lucrărilor Ansamblului monumental Calea Eroilor, format din Masa tăcerii, Poarta sărutului și Coloana infinitului. În cadrul evenimentului inaugural a fost vernisată o expoziție de fotografie alcătuită din 10 fotografii donate de către Centrul Pompidou Paris și alte 33 de fotografii document realizate la ridicarea Coloanei fără sfârșit.

„Am pus în aplicare ceea ce ne-am propus, așa cum spunea și Brâncuși <>. Astfel, am reușit într-un timp foarte scurt să oferim publicului acces către ceea ce înseamnă o parte din viața și opera marelui artist, chiar în nou înființatul Muzeu Național Constantin Brâncuși”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.