Cultură

Ministerul Afacerilor Externe onorează memoria Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, fondatorul MAE, la aniversarea a 200 de ani de la naștere

Ministerul Afacerilor Externe onorează memoria Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, fondatorul MAE, la aniversarea la data de 20 martie 2020, a 200 de ani de la nașterea marelui om politic.
Prin dubla sa alegere ca Domn al Principatelor Unite, în ianuarie 1859, și prin demersurile pe care le-a coordonat, inclusiv în plan diplomatic, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a pus bazele afirmării țării noastre în plan european, ceea ce a condus, ulterior, la recunoașterea independenței naționale. Totodată, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza este considerat și fondatorul Ministerului Afacerilor Externe, comasând, la 22 ianuarie 1862, cele două ministere de externe de la Iași și București într-o singură instituție, sub denumirea oficială „Departamentul Trebilor Străine și de Stat”.
Ca parte a eforturilor permanente ale MAE de a promova memoria fondatorului diplomației române moderne, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a decis împrumutarea sabiei de învestitură a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, aflată în patrimoniul MAE, Complexului Muzeal „Moldova” din Iași. În acest scop, MAE și Complexul Muzeal „Moldova” din Iași au semnat recent un Protocol de împrumut.
Atunci când contextul o va permite, sabia de învestitură va fi expusă în cadrul unei expoziții dedicate aniversării a 200 de ani de la nașterea Domnitorului Unirii Principatelor, organizată la Iași.
„Ministerul Afacerilor Externe păstrează vie memoria Domnitorului, care a susținut activitatea diplomației românești în timpuri complicate și care a prefațat, prin acțiunea sa hotărâtă, momentul de recunoaștere a independenței țării noastre. Momentul istoric de la 24 ianuarie 1859 care, anul acesta, are o semnificație sporită prin aniversarea celor 200 de ani de la nașterea lui Alexandru Ioan Cuza, reprezintă o expresie convingătoare a faptului că un ideal se poate realiza numai cu voință politică fermă și cu un consens național, aspect care este la fel de valabil și astăzi”, a declarat cu acest prilej ministrul Bogdan Aurescu.