Politic

Situația cu intervențiile MApN pentru limitarea răspândirii COVID-19

În perioada 2 mai, ora 6.00 – 3 mai, ora 6.00, un număr de 2.664 militari și 606 mijloace tehnice au acționat, în București și în țară, în 521 misiuni de întărire a prezenței, asigurarea fluidizării traficului și sprijin triaj epidemiologic la punctele de trecere a frontierei, paza unor obiective preluate de la Jandarmeria Română, patrulare și sprijinirea forțelor MAI în activități de ordine publică în Capitală şi în alte localități din țară, transport de echipamente medicale şi alte materiale, însoțire convoaie de transport persoane.

În același interval, la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au fost prelucrate un număr de 828 teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2, fiind în curs de finalizare un număr de 233 de probe.

Sistemele Modulare Medicale de Izolare și Tratament de la Constanța și Timișoara au fost finalizate și sunt în curs de operaționalizare din punct de vedere medical.

Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificările și completările ulterioare), coordonarea la nivel național a tuturor acțiunilor circumscrise implementării măsurilor stabilite prin decretul de instituire a situației de urgență revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apărării Naționale are rol de sprijin și au fost luate toate măsurile pentru asigurarea forțelor și mijloacelor MApN în situațiile în care va fi necesară alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitări.
Militarii sunt pregătiți să sprijine autoritățile în zonele unde va fi necesară intervenția armatei.