Travel

Ambasada României la Ankara a răspuns întrebărilor legate de situația turismului în stațiunile de pe teritoriul Turciei

Ambasadorul României în Republica Turcia, Gabriel Șopandă, a avut luni, 18 mai, o intervenție în direct la postul de televiziune din România. Tema abordată a fost legată de situația turismului în stațiunile de pe teritoriul R.Turcia.
Misiunea diplomatică a României la Ankara a răspuns pe pagina oficială de Facebook întrebărilor cu privire la situația sezonului turistic în contextul COVID-19:

În luna mai, Republica Turcia a început implementarea unui plan de normalizare, care presupune ridicarea treptată, în funcție de situația epidemiologică, a restricțiilor impuse pentru a evita răspândirea noului coronavirus.
Nu putem spune cu certitudine când vor fi reluate zborurile către și dinspre Turcia sau când vor fi redeschise granițele terestre. Autoritățile competente din R. Turcia lucrează intens la acest aspect.
Compania Tarom a anunțat că zborurile vor rămâne suspendate până la 1 iunie, iar compania Turkish Airlines menține zborurile interne suspendate până la 28 mai, iar pe cele internaționale până la 1 iunie, fără a putea transmite acum, în modul concret, când se va zbura din nou spre/dinspre România. Ambasada României monitorizează cu atenție evoluțiile și vom informa imediat ce vom avea informații certe și confirmate.
Industria turismului joacă un rol extrem de important în acest plan de normalizare. Recent, domnul Mehmet Nuri Ersoy, ministrul Culturii și Turismului, a anunțat că Turcia se așteaptă ca turismul intern să înceapă la sfârșitul lunii mai, în timp ce turismul internațional este preconizat a fi reluat după jumătatea lunii iunie. Pentru ca acest lucru să fie posibil, Turcia a început implementarea unui sistem de certificare pentru un turism sănătos. Programul de certificare pentru un turism sănătos acoperă o gamă largă de măsuri pe care industria trebuie să le implementeze. Această autorizare urmează a fi realizată de instituțiile de certificare internaționale, care vor documenta îndeplinirea celor mai înalte standarde de sănătate și igienă la companiile aeriene, aeroporturi, alte mijloace de transport, cazare, alimentație și baruri.
Programul „Certificare pentru un turism sănătos” a fost realizat sub conducerea Ministerului Culturii și Turismului, cu sprijinul Ministerelor Sănătății, Transporturilor, Afacerilor Interne și Afacerilor Externe. Ministerul Culturii și Turismului intenționează să implementează procesul de certificare în luna mai și va anunța lista facilităților care obțin acest certificat la 1 iunie 2020.

Sursa: Facebook – Ambasada Romaniei in Turcia