Politic

29 mai – Ziua Internațională a Forțelor ONU de menținere a păcii

În fiecare an, la 29 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Forțelor ONU de menținere a Păcii (International Day of UN Peacekeepers), cunoscută ca Ziua Internațională a Căștilor Albastre.

România a sprijinit și continuă să sprijine eforturile ONU de menținere a păcii afirmându-se, de-a lungul timpului, drept un contributor important la misiunile și operațiile desfășurate sub egida acestei organizații internaționale.

Astfel, țara noastră înregistrează, în acest an, un record de 29 de ani de participare continuă cu trupe la acest tip de misiuni. Începând cu primii militari români care au acționat, ca observatori, în cadrul misiunii UNIKOM din Irak-Kuweit, peste zece mii de membri ai Armatei României au fost dislocați în diverse regiuni ale lumii și au activat sub drapelul Națiunilor Unite în 25 de misiuni de menținere a păcii.

În prezent, Ministerul Apărării Naționale își aduce aportul pentru consolidarea păcii și securității în zone ale globului marcate de conflict și instabilitate, participând la misiunile și operațiile de menținere a păcii din RD Congo, Kosovo, Sudanul de Sud, zona de frontieră India-Pakistan și Republica Mali.
Dintre acestea, cea mai importantă și consistentă prezență a militarilor români este cea a Detașamentului Carpathian Pumas la Misiunea Multidimensională Integrată a ONU de Stabilizare din Republica Mali (MINUSMA).

Anul acesta, având în vedere limitările impuse pentru evitarea răspândirii noului coronavirus, aniversarea va fi celebrată prin evenimente virtuale. Astfel, vineri, 29 mai, la sediul ONU, Secretarul General al Națiunilor Unite, António Guterres, va depune o coroană de flori în memoria tuturor membrilor misiunilor și operațiilor de menținere a păcii care și-au pierdut viața servind sub drapelul ONU. Acest moment va fi urmat de o ceremonie virtuală de conferire a Medaliei „Dag HAMMARSKJOLD” unui număr de 83 de militari, polițiști și agenți de pază civili care au căzut la datorie în 2019.

Ziua Internațională a Forțelor ONU de menținere a Păcii are ca temă, în acest an, „Femeile în menținerea păcii”, pentru a sublinia rolul important al femeilor în operațiunile desfășurate sub egida Organizației Națiunilor Unite.

Data de 29 mai a fost stabilită de către Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția nr.57/129, dată la care, în anul 1948, în Orientul Mijlociu, a început prima misiune ONU de menținere a păcii, respectiv UN Truce Supervision Organisation (UNTSO).

Rolul Forțelor ONU este de menținere a păcii, în vederea evitării oricărui conflict militar, astfel încât înțelegerea între națiuni și grupuri etnice să fi elementul care să domine viața umană la nivel mondial.
Denumirea de „Căști Albastre” se datorează culorii echipamentului militarilor, albastrul fiind culoarea reprezentativă a păcii, stabilității și loialității.