Politic

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 15 iunie 2020, la Reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, desfășurată prin sistem video-conferință.

Principalul subiect de discuție pe agenda miniștrilor a vizat relațiile transatlantice, cu participarea secretarului de stat american, Mike Pompeo. Miniștrii au avut o discuție strategică, cu accent pe importanța parteneriatului UE-SUA.

În acest cadru, discuțiile au fost concentrate și pe consecințele internaționale ale crizei generate de pandemia COVID-19 și pe consolidarea cooperării transatlantice, inclusiv din perspectiva conjugării eforturilor Uniunii Europene și ale SUA pentru combaterea dezinformării.

O altă temă pe care au fost abordate miniștrii europeni cu oficialul american va fi relația cu China, cu obiectivul de a spori dialogul și coordonarea UE-SUA pe acest palier.

De asemenea, au avut loc un schimb de opinii cu oficialul american privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu (PPOM), respectiv Vecinătatea Estică, cu accent pe situația din Ucraina.

Ministrul Bogdan Aurescu a transmis un mesaj de unitate și pragmatism, precum și necesitatea consolidării legăturii transatlantice, actualul context marcat de efectele pandemiei COVID-19 evidențiind suplimentar importanța acestei relații.

Șeful diplomației române a abordat și tema securității energetice și a conectivității, un exemplu relevant al cooperării transatlantice fiind reprezentat de potențialul Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care trebuie aprofundat. De asemenea, a subliniat necesitatea menținerii unei prezențe americane solide în zonele afectate de conflicte prelungite, în special din Vecinătatea Estică.

La secțiunea aspecte curente, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri externe și Politica de securitate, Josep Borrell, s-a referit la pregătirea Conferinței internaționale de parteneriat cu Sudan (Berlin, 25 iunie 2020) și la Concluziile Consiliului privind securitatea și apărarea.