Cultură

Forumul Tinerertului din Balcani – 2020

Forumul Tineretului din Balcani a avut loc joi, 15 octombrie în sistem de videoconferință. În acest an, Președenția forumului s-a aflat sub auspiciile Republicii Turcia – Departamentul pentru Turcii din Diaspora (YTB).

Printre statele membre se numără Albania, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Muntenegru, Kosovo, Macedonia de Nord, Moldova, România, Serbia, Slovenia și Grecia.
Scopul adunării este de a întării relațiile și cooperarea dintre statele membre mai sus menționate.
Tema programului din acest an a fost „Exodul intelectualilor”, fiecare dintre țări fiind reprezentată de către un vorbitor care a ținut un discurs despre migrația creierelor, cauzele și soluțiile acesteia. Despre exodul creierelor din România a vorbit Aylin Asan, care a propus soluții precum:
– Modificare vârstei de pensionare a angajaților din stat de la 65 la 55 de ani, pentru a le da tinerilor absolvenți șansa de a se angaja în instituțiile publice;
– Finanțarea publicării de cărți, lucrări de cercetare și reviste;
– Creșterea investițiilor în sistemul educațional pentru a motiva absolvenții de liceu să opteze pentru universitățile autohtone.
La festivitatea de deschidere a Forumului Tineretului din Balcani, ediția 2020, a fost prezent prin sistem de videoconferință, Președintele Departamentului pentru Turcii din Diaspora (YTB), Abdullah Eren .

Articol realizat de Florescu Loredana.