Politic

Alegerea diplomatului român Cosmin Boiangiu în poziția de director executiv al Autorității Europene pentru Muncă (ELA)

Ministerul Afacerilor Externe salută cu deosebită satisfacție alegerea diplomatului român Cosmin Boiangiu în poziția de director executiv al Autorității Europene pentru Muncă, în urma votului organizat la data de, 22 octombrie a.c., în cadrul Consiliului de Administrație al acestei agenții.

Cosmin Boiangiu, în prezent, reprezentantul permanent adjunct al României pe lângă Uniunea Europeană, a primit susținerea unei largi majorități a statelor membre pentru alegerea în funcția de director executiv al Autorității Europene pentru Muncă.

Alegerea diplomatului român în această funcție importantă la nivel UE reprezintă, în primul rând, o confirmare a valorii candidaturii României, precum și rezultatul eforturilor politico-diplomatice intense derulate în ultima perioadă, inclusiv la nivelul conducerii MAE, la Bruxelles și București, cât și în capitalele statelor membre, pentru promovarea acestei candidaturi.

Cu această ocazie, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu a declarat: ”Alegerea domnului Cosmin Boiangiu ca director executiv al ELA reprezintă o confirmare a contribuției și expertizei României în domeniul afacerilor sociale la nivel european și, deopotrivă, a calității profesionale deosebite a diplomatului român”.

Diplomat de carieră, domnul Cosmin Boiangiu este, din anul 2016, reprezentant permanent adjunct al României pe lângă Uniunea Europeană. În această calitate a prezidat reuniunile COREPER I pe durata Președinției române a Consiliului UE (semestrul I 2019) și a negociat numeroase acte legislative europene în domeniul social. Anterior, în perioada 2012-2016, Cosmin Boiangiu a deținut funcția de ambasador al României în Slovenia.

Autoritatea Europeană pentru Muncă, agenție recent înființată a Uniunii Europene, are drept obiective principale asigurarea unei aplicări corecte și eficiente la nivel european a normelor în materie de mobilitate a forței de muncă, sprijinirea coordonării sistemelor de securitate socială și facilitarea cooperării între statele membre în domeniu.