Cultură

ISTANBUL. „Medalioane muzicale de iarnă“ cu Axia Marinescu, Gabriel Croitoru, Valentin Șerban și Ștefan Cazacu

Talentul și activitatea muzicală a patru valoroși interpreți români – pianista Axia Marinescu, violonistul Valentin Șerban, violoncelistul Ștefan Cazacu și violonistul Gabriel Croitoru – vor fi puse în valoare de ICR Istanbul prin seria intitulată „Medalioane muzicale de iarnă“, desfășurată în perioada 13-31 decembrie 2020. Publicul va putea viziona, pe pagina de Facebook și pe canalul Youtube ale reprezentanței ICR, patru materiale video dedicate muzicienilor invitați în proiect, traduse și subtitrate în limba turcă, în care muzicologul Oltea Șerban-Pârâu prezintă fiecare artist, precum și piesele interpretate de aceștia, compoziții ce aparțin repertoriului românesc și european.

Considerată „o pianistă carismatică”, „o artistă cu un adevărat temperament solistic”, Axia Marinescu este laureata mai multor competiții naționale și internaționale. Repertoriul său este foarte variat și cuprinde atât compoziții clasice, dar și muzică modernă sau lucrări în primă audiție, activând, în egală măsură, și în domeniul muzicii de cameră.

Pasionat de muzica de cameră, violonistul Valentin Şerban a susținut numeroase concerte în prestigioase săli europene. Repertoriul său este extrem de divers, regăsindu-se lucrări camerale, compoziții din literatura clasico-romantică, dar și lucrări de mare virtuozitate și mari concerte pentru vioară şi orchestră.

Violoncelistul Ștefan Cazacu şi-a început formarea muzicală alături de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu. A susţinut numeroase recitaluri, colaborând ca solist cu mai toate orchestrele simfonice europene, talentul său fiind răsplătit prin multe premii obţinute în diverse competiţii naţionale și internaționale. Presa germană remarca interpretările sale „de o eleganță desăvârșită, părțile lente fiind conduse cu maximă sensibilitate și naturalețe”.

Violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogată prezenţă în viaţa muzicală, în varii posturi de solist-concertist, prim violonist și profesor universitar. Din 2008, a câștigat dreptul de folosinţă și cântă pe o vioară construită în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri Del Gesu, instrument ce i-a aparţinut lui George Enescu. De-a lungul timpului, Gabriel Croitoru a apărut ca solist în compania unor orchestre celebre, susţinând recitaluri pe toate continentele. A câştigat premii la numeroase competiții naționale și internaționale, fiind catalogat de către presa de specialitate ca „un violinist excepţional, cu o tehnică impecabilă”. Arta sa interpretativă se regăsește în numeroase înregistrări, albume discografice solo, de muzică de cameră şi cu orchestra.

Proiectul „Medalioane muzicale de iarnă“ face parte din ciclul anual de manifestări culturale de promovare a muzicii clasice românești și europene, a interpreților și muzicologilor români de prestigiu internațional, derulat de ICR Istanbul în mediul cultural turcesc. Detalii și program: ICR Istanbul.