Guvernul va modifica legea energiei electrice şi a gazelor naturale, după data de 15 ianuarie, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, menţionând că se va stabili cum se face liberalizarea.
„Această trecere automată din piaÅ£a reglementată în piaÅ£a serviciului universal nu este o trecere normală. Este un abuz de poziÅ£ie dominantă pe care furnizorii îl folosesc. Ei au o bază de 6 milioane de clienÅ£i reglementat pentru care nu au plătit niciodată. Deci asta este evident, când s-a făcut privatizarea, distribuÅ£iile au luat distribuÅ£iile de energie electrică, nu au luat clienÅ£ii. Automat au preluat această bază de date, au preluat clienÅ£ii, nu au plătit niciodată pe ei, iar acum îi folosesc ca ÅŸi monopol. Ori asta nu poate să rămână aÅŸa. Nu pot să am eu monopol de 6 milioane de clienÅ£i pe care îi gestionez cum vreau ÅŸi dacă eu mâine spun că trec în regim concurenÅ£ial îi duc întâi prin serviciul universal care este mai scump: eu îl stabilesc că este mai scump cu 26%, la anumiÅ£i furnizori cu 15%, cu 20% la alÅ£ii ÅŸi îi las pe aceÅŸti 6 milioane să opteze într-o lună, două, trei. Oricum este foarte puÅ£in, nu se vor muta. Mă refer la decizia ANRE (Autoritatea NaÅ£ională de Reglementare în Domeniul Energiei). Nici o lună, nici două, nici trei, nu sunt suficiente. Asta nu este soluÅ£ie”, a menÅ£ionat Virgil Popescu la Digi24.
Ministrul Energiei a subliniat că după data de 15 ianuarie, în Guvern se va acţiona modificând legea energiei electrice şi a gazelor naturale pentru a se stabili clar cum se face această liberalizare.
„Am avut astăzi o discuÅ£ie cu ANRE, am avut ÅŸi cu Consiliul ConcurenÅ£ei. Eu mai las ANRE să se mai gândească, dar am afirmat că după data de 15 ianuarie, în Guvern vom acÅ£iona ÅŸi vom acÅ£iona modificând legea energiei electrice ÅŸi a gazelor naturale să stabilim clar cum facem această liberalizare, dacă ANRE care este conform legii ÅŸi conform directivelor europene, cel care trebuie să reglementeze această liberalizare, nu poate s-o facă. Eu o să vin cu o propunere foarte clară: le-am spus-o astăzi celor de la ANRE. Am verificat-o cu Consiliul Concurentei, este perfect concurenÅ£ială: nu trec oamenii obligatoriu în serviciul universal care este mai scump. Nu. Le ofer oamenilor să intre direct pe preÅ£ul concurenÅ£ial, cel mai ieftin al furnizorului actual ÅŸi, dacă nu le convine, se pot schimba, dar nu îi duc în serviciul universal care este cel mai scump. Deci, furnizorii au o bază de date de clienÅ£i, ÅŸtiu profilul clientului, ÅŸtiu cât consumă, au ofertele în concurenÅ£ial care sunt mult mai ieftine decât oferta în serviciul universal”, a explicat Virgil Popescu.
Acesta a adăugat că pe ordinul actual al ANRE această opţiune trebuie să se facă până în 31 ianuarie, însă marţi au discutat că prelungesc până la 31 martie, în aceleaşi condiţii.
„Astăzi au discutat că prelungesc până la 31 martie, în aceleaÅŸi condiÅ£ii. Noi am spus că după data de 15 ianuarie, deci până în 31 martie vrem să intervenim legislativ ÅŸi o să mai avem discuÅ£ii ÅŸi cu ANRE ÅŸi cu Consiliul ConcurenÅ£ei. Dacă ANRE nu face acest lucru, că poate să facă, ÅŸi să le spunem foarte clar tuturor furnizorilor care au baza de date la toÅ£i clienÅ£ii din regim reglementat că prima opÅ£iune a clientului este cel mai mic preÅ£ din portofoliul vostru de oferte: ăsta îl oferiÅ£i! Åži este cu mult mai mic decât serviciul universal. Åži cu ocazia asta se închide absolut totul. Nu trebuie să se mai ducă omul să facă coadă, să opteze. Poate ANRE să verifice dacă i-a oferit preÅ£ul ÅŸi automat poate să intervină ÅŸi să penalizeze furnizorul dacă l-a minÅ£it ÅŸi are altă ofertă care este deja înregistrată acum, că aveÅ£i în calculatorul de preÅ£uri al ANRE cu toate ofertele. Ele au fost notificate către ANRE. Deci nu mai putem vorbi că se poate jongla cu ofertele”, a menÅ£ionat Virgil Popescu.
Piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021. Începând cu această dată consumatorii care erau până acum în regim reglementat şi păstrau actualul contract, riscau să plătească preţuri mai mari cu 13-26%.
ANRE a anunţat că prelungeşte până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare pe piaţa reglementată, iar furnizorii au fost de acord cu această propunere.