Interviurile AY

Interviu cu Excelența Sa, Gabriel Șopandă, Ambasadorul României în Republica Turcia

Aylin Asan: Ne aflăm la sfârșitul mandatului dumneavoastră ca Ambasador al României la Ankara. Ne puteți spune care au fost, în perspectiva dumneavoastră cele mai importante proiecte derulate în cei 4 ani în care ați fost la conducerea misiunii diplomatice?

E.S. Ambasador Gabriel Șopandă: Turcia este pentru România un stat important, un aliat în cadrul NATO și cel mai important partener comercial în afara Uniunii Europene. Acest lucru se datorează, pe de o parte, proximității geografice, dar și unor elemente istorice, culturale și sociale, care facilitează o bună înțelegere reciprocă, atât la nivel politic, cât și la alte nivele, cum ar fi educație, comerț, turism, apărare.
În anul 2019, valoarea totală a schimburilor comerciale dintre cele două țări a fost de 6,83 miliarde USD, în creștere cu 3,23% față de anul anterior. Însă, obiectivul declarat la cel mai înalt nivel, cu prilejul declarațiilor comune de presă ale Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, și ale Președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, în martie 2016, este atingerea țintei comune privitoare la schimburile comerciale de 10 miliarde USD.
Este un obiectiv pe care ne dorim să îl atingem în contextul unei balanțe echilibrate, respectiv prin creșterea exporturilor României către Turcia. Aș menționa că România este o piață atractivă pentru oamenii de afaceri și companiile turce, comunitatea de afaceri de la noi din țară fiind una solidă, motivată, cu aproximativ 16.000 de companii românești cu capital turcesc.
În ultima perioadă, din cauza situației pandemice, mare parte dintre întâlnirile pe care le-am avut cu conducerea Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România și conducerile unor Camere de Comerț și Industrie din Turcia, organizate cu sprijinul și participarea consulilor onorifici ai României în Turcia, au fost în format videoconferință.
Turcia, să nu uităm, este una dintre destinațiile turistice preferate de români. Aproape 800.000 de cetățeni români au vizitat Turcia în 2019, fapt relevant mai ales în contextul în care industria turismului reprezintă mai mult de 10% din PIB-ul Republicii Turcia.
Un alt domeniu în care am derulat proiecte este educația, domeniu în care România și Turcia colaborează excelent, mai ales prin programul de mobilitate ERASMUS + finanțat de Uniunea Europeană, elevii, studenții și profesorii români și turci efectuând frecvent schimburi de experiență în cadrul școlilor și universităților din Republica Turcia sau România. Potrivit statisticilor oficiale, în intervalul 2014-2019, aproape 3000 de studenți și elevi din România au beneficiat de programe educaționale Erasmus+ pe teritoriul Turciei. Astfel, România se află pe locul trei în ce privește mobilitatea educațională, Germania și Franța fiind în fruntea clasamentului.
Tot în această direcție, trebuie amintit succesul Lectoratului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească din cadrul Universității Ankara, inaugurat în 2017. Cursurile predate de lectorul român sunt căutate și apreciate de studenții turci, fiind înscriși anul acesta peste 200 de cursanți.
În acești patru ani, am încercat să ținem aproape de comunitatea de români prin evenimentele pe care le-am organizat la Ambasadă.
Românii din comunitate au dat curs tuturor invitațiilor noastre la evenimente de aniversare a Zilei Naționale a României, a Mărțișorului, a Iei românești, la sărbătoarea bradului de Crăciun, precum și la alte manifestări în domeniul diplomației culturale. Este foarte important promovăm cu fiecare ocazie tradițiile, cultura și bucătăria românească.
Din păcate, în ultima perioadă nu mai putem să ne întâlnim fizic, dar am fost și suntem prezenți online, prin intermediul paginii de Facebook și Instagram. În luna iunie, am marcat, spre exemplu, ziua Iei, printr-un concurs de fotografie, organizat online pe pagina de Facebook, în care membrii comunității au postat fotografii purtând ia. Am organizat cu sprijinul Lectoratului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească din cadrul Universității Ankara o campanie de promovarea a limbii române pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei, precum și sărbătorirea Zilei Naționale a României alături de studenții Lectoratului, cărora le-am oferit o vizită virtuală, cu sprijinul Muzeului Peleș din Sinaia, în acest loc plin de istorie.
Aș dori să menționez, totodată, faptul că în ultimii ani numărul consulilor onorifici ai României în Republica Turcia a crescut, odată cu desemnarea consulilor onorifici la Urgup (circumscripție Nevșehir și Kayseri) – Mehmet Dinler, Gaziantep – Solak Coskun și Antalya – Semih Beken.

Aylin Asan: De-a lungul celor 4 ani petrecuți la Ankara ați avut numeroase întâlniri de lucru cu înalți oficiali ai statului turc. Cum apreciați parteneriatul strategic dintre România și Turcia?

E.S. Ambasador Gabriel Șopandă: Dialogul și cooperarea între România și Republica Turcia se situează la un nivel foarte ridicat, fiind caracterizate de încredere și susținere reciproce, bazate pe interese și valori comune.
În ultimii ani, mai ales după semnarea, în 2011, a Declarației Comune a Parteneriatului Strategic, respectiv în 2013 a Planului de Acțiuni al Parteneriatului Strategic, care a stabilit domenii predilecte de cooperare, cum ar fi temele economice sau de securitate, relațiile bilaterale au cunoscut o pantă ascendentă. Anul 2021 marchează cel de-al 10-lea an al parteneriatului strategic.
Contactele frecvente între autoritățile române și turce, atât în format bilateral, dar și în cadrul regional sau pe dimensiunea multilaterală continuă și au substanță și la nivelul mediului de afaceri, academic, universitar sau cultural. Există, de asemenea, un dialog prolific la nivelul structurilor parlamentare, în special între Comisiile pentru relații externe și Grupurile de prietenie.
Contactele bilaterale la nivel înalt dintre cele două țări au fost semnificate. În 2018, a fost organizată la Ankara o vizită la nivel de prim ministru, iar în 2019, în perioada deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene, la nivel de ministru al afacerilor externe. De asemenea, au existat contacte telefonice ori de câte ori a fost necesar. În luna august 2020, Ministrul Afacerilor Externe, domnul Bogdan Aurescu, a discutat telefonic cu omologul sau turc, Mevlüt Çavuşoğlu, la solicitarea părții turce.

Aylin Asan: Care este mesajul pe care doriți să îl transmiteți la sfârșit de mandat?

E.S. Ambasador Gabriel Șopandă
: A lucra în calitate de diplomat străin în Republica Turcia reprezintă o onoare și un privilegiu. Ca diplomat român, am fost de fiecare dată primit călduros de autoritățile, oamenii de afaceri sau mediul de afaceri din toate orașele pe care le-am vizitat.
În primul rând, vreau să le mulțumesc pentru deschiderea și seriozitatea cu care au abordat relațiile cu România. Fiecare întrevedere a contribuit, pe de o parte, la o mai bună cunoaștere reciprocă, iar, pe de altă parte, a determinat fie identificarea unor proiecte comune noi, fie continuarea unora deja în derulare.
De asemenea, doresc să mulțumesc tuturor românilor din Republica Turcia pentru colaborarea excelentă din ultimii patru ani. Așa cum spuneam, am fost împreună la evenimentele organizate de Ambasadă în domeniul diplomației culturale și m-am bucurat să-i cunosc și să le recunosc activitatea. Fiecare dintre ei reprezintă un ambasador al României în raport cu vecinii, prietenii și colegii lor.
Îi doresc mult succes noului ambasador desemnat al României în Republica Turcia în îndeplinirea acestei onorante misiuni.






Sursa foto: Amasada României la Ankara- Facebook