Economie

Taxarea investitorilor pe bursă ar putea să fie simplificată. BVB discută cu Guvernul și ASF

Reprezentanții Bursei de Valori București (BVB) fac demersuri pentru a obține o simplificare a modalității în care investitorii sunt taxați, în momentul de față existând deja discuții în acest sens cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și oficiali din Guvern.

În prezent, persoanele care investesc pe bursă trebuie să completeze și să depună la Administrația Fiscală, în fiecare an, Declarația Unică. Investitorii trebuie să își calculeze singuri câștigurile/pierderea netă anuală pe baza datelor oferite de casele de brokeraj cu care lucrează. Declarația trebuie depusă și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Șeful BVB spune că în acest an se va concentra și pe obținerea unei acoperiri mai mari a companiilor listate cu rapoarte de analiză, pentru a le oferi investitorilor informații cât mai clare și pertinente.”Alături de acestea, vom veni cu soluții pentru digitalizarea serviciilor de brokeraj, pentru a avea cât mai multe firme de brokeraj prezente în online, și bineînțeles că vom continua promovarea pieței de capital pe diverse canale, luând în considerare și evoluția situației sanitare”, menționează Radu Hanga. La nivel general, obiectivele președintelui BVB pentru 2021 rămân consolidarea poziției de principal canal de finanțare pentru companiile românești și, respectiv, creșterea numărului de investitori și a vizibilității pieței de capital locale.

Șeful BVB se așteaptă și la o creștere a lichidității, pe lângă creșterea prețului acțiunilor.

”Dacă vom continua să facem pași în direcțiile menționate, cu siguranță vom asista și la creșterea lichidității cumulate a piețelor de acțiuni, obligațiuni, precum și pe alte instrumente listate la BVB. obiectivul nostru este să creștem lichiditatea, astfel încât pe segmentul de acțiuni să depășim maximul atins în 2007, care a fost un an foarte bun pentru piața locală. Avem premize foarte bune și ne bazăm pe un interes ridicat al companiilor pentru finanțarea prin emisiuni de obligațiuni, dar și pe atractivitatea pieței de acțiuni, având în vedere că estimările pentru dividende indică o medie de aproape 7% pentru acțiunile din indicele BET. O astfel de medie a randamentelor raportată la nivelul scăzut al dobânzilor bancare face foarte atractivă investiția în acțiuni”, a declarat Radu Hanga.

Întrebat despre eventualele semnale privind listarea unor mari companii de stat pe bursă, tranzacții care au lipsit cu desăvârșire pe BVB în ultimii ani, Hanga a evitat un răspuns tranșant menționând doar că ”o creștere a lichidității pieței va aduce pe piață și IPO-uri de talie mai mare pe care le așteptăm, branduri importante locale, companii de stat sau private”.

Sursa: Wall Street