Travel

Obiective istorice de vizitat în Turcia

Efes
Efes a fost capitala Asiei Mici și unul dintre cele mai populate orașe din Epoca Antică, având între secolele I și II d. Hr. peste un sfert de milion de oameni – de la comercianți de sclavi la sfinți. 150 de ani de săpături arheologice desfășurate aici au dezvăluit cel mai complex oraș antic greco-roman de pe Pământ. Acesta a fost adăugat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Unele dintre cele mai importante descoperiri de aici au fost Templul lui Artemis, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice și Biblioteca lui Celsus.

Minunatele ruine din Milet, Priene și Didima
Cele trei site-uri antice, Milet, Priene și Didima, sunt adesea incluse în broșurile de turism ca o călătorie de o zi, fiind extrem de aproape unele de altele. Priene este o cetate grecească ridicată pe o terasă muntoasă și fost port în antichitate, în care vei putea vizita un amfiteatru uimitor, templul Atenei și Agora. Mai departe, în Milet, faimosul oraș în care a trăit marele filosof grec Thales, vei găsi ruinele amfiteatrului și termele Faustinei. Cel de-al treilea oraș antic, Didima, merită vizitat pentru a vedea templul Zeului Soarelui Apolo, un edificiu grandios ce nu a fost terminat niciodată.

Myra
Conform geografului grec Strabo, în secolele I și II i. Hr., Myra a fost unul dintre cele mai importante orașe ale Lyciei. Astăzi, în Myra au rămas o colecție de ruine, în cea mai mare parte romane, inclusiv acropola, un amfiteatru și băile romane. Printre cele mai remarcabile structuri se numără două morminte care au fost sculptate în stâncă (cel mai cunoscut este Mormântul Leului). Totodată, în Myra se poate vizita Biserica Sf. Nicolae, care a fost considerat episcopul orașului în secolul al IV-lea d. Hr.

Side
Side este un oraș port vechi, situat pe coasta Mediteranei, în sudul Turciei. În prezent este o stațiune foarte populară pentru plajele sale lungi și ruinele antice. Principalele atracții istorice includ Cascada Duden, băile termale Pamukkale, ruinele romane Aspendos și templul lui Apollo. În Side, turiștii au, de asemenea, oportunitatea de a practica scuba diving, parasailing, rafting și jeep safari. Cu siguranță, este o destinație ce merită vizitată dacă ești în căutarea unei aventuri, pe lângă obiective turistice istorice, artă și arhitectură!

Aphrodisias
În perioada elenistică, orașul Aphrodisias din sud-vestul Turciei, numit pentru zeița Afrodita, a fost o sursă majoră de marmură. Piatra era extrasă din dealurile din apropiere și expediată în toată lumea antică pentru a fi utilizată în sculpturi și în fațadele construcțiilor. În consecință, mai mulți maeștri sculptori și-au făcut casele în acest orășel și o mare parte din munca lor a fost dezgropată și apoi expusă în muzeul de aici.