Cultură

10 ani de parteneriat strategic România – Turcia

Dialogul cultural între cele două state a reprezentat o constantă în viața socială a România și a Turciei. Prin intermediul relațiilor diplomatice, două clădiri importante de patrimoniu național din Tulcea și Constanța, reprezentând edificii de cult mahomedan, vor fi restaurate. Administrarea proiectului pentru restaurarea celor două moschei va fi gestionată de către Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA).

Totodată, în cadrul întâlnirii dintre ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu și E.S. dna. Füsun Aramaz, ambasadorul Turciei în România, ce a avut loc la data de 8 februarie 2021 a fost reluată tema schimbului de experiență între experții în restaurarea covoarelor, care a fost sistat din cauza pandemiei.

„Mă bucur să anunț că pentru a marca aniversarea a 10 ani de parteneriat strategic între cele două țări prietene, Ambasada Turciei, cu susținerea Ministerului Culturii, va organiza un concert de muzică clasică și o expoziție de pictură care să evidențieze orientalismul din Școala Românească de la Balcic. Astfel, patrimoniul cultural, dar și expresiile artistice contemporane sunt valorificate pe teritoriul țării noastre”, a declarat ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu.

Ministerul Culturii va reveni cu mai multe informații, după definitivarea programului acțiunilor pentru sărbătorirea acestei aniversări.