Economie

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 24 februarie 2021, o întrevedere cu Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), domnul Mihai Covaliu, și cu membri ai conducerii COSR. Întrevederea a avut loc în contextul dialogului constant între Ministerul Afacerilor Externe și COSR privind modalitățile de cooperare și coordonare pentru buna desfășurare a participării delegației române la Jocurile Olimpice de la Tokyo, care se vor desfășura în vara acestui an, și a organizării „Casei României” la sediul Ambasadei României în Japonia.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat diversitatea și complexitatea agendei bilaterale România-Japonia pe parcursul anului 2021, care are drept repere, pe lângă participarea României la Jocurile Olimpice de la Tokyo, celebrarea centenarului relațiilor diplomatice româno-nipone și finalizarea documentului fondator al Parteneriatului Strategic România-Japonia. În ceea ce privește participarea sportivilor români la Jocurile Olimpice, șeful diplomației române a dat asigurări privind sprijinul deplin al Ministerului Afacerilor Externe în acest demers, atât în dialogul cu autoritățile nipone, cât și în cooperarea cu orașele-gazdă pentru sportivii români, în organizarea cantonamentelor pre-olimpice, mai ales în contextul evoluțiilor legate de pandemia de COVID-19 și al regulilor impuse de țara-gazdă pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Totodată, în ceea ce privește organizarea „Casei României” la Ambasada României în Japonia, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat sprijinul MAE pentru organizarea unui program sportiv și cultural consistent, în scopul promovării valorilor sportive și culturale românești. „Casa României” va cuprinde atât o componentă online, cât și una fizică, cu participarea publicului nipon și interacțiunea cu sportivii români, în funcție de evoluția situației epidemiologice.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat susținerea MAE pentru dezvoltarea diplomației sportive drept componentă relevantă a diplomației publice și culturale a României, inclusiv prin intermediul continuării și aprofundării dialogului cu partenerii instituționali din acest domeniu.

La rândul său, Mihai Covaliu, Președintele COSR, a transmis mulțumiri pentru sprijinul MAE în ceea ce privește participarea sportivilor români la Jocurile Olimpice de la Tokyo și a exprimat interesul COSR pentru definirea unui program cât mai complex și atractiv în perspectiva organizării „Casei României”.