Economie

INS: Managerii estimează creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul

Managerii estimează creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul, potrivit documentului intitulat „Tendinţe în evoluţia activităţii economice în perioada februarie – aprilie 2021”, publicat vineri de Institutul Naţional de Statistică.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna februarie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +9%). Dintre activităţile care vor înregistra cele mai mari creşteri se află cele de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor şi cele de fabricare a altor produse din minerale nemetalice (solduri conjuncturale +32%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

Potrivit estimărilor din luna februarie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +14%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +11%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +20%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%).
Managerii societăţilor comerciale estimează creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +14%).

Conform estimărilor din luna februarie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural -13%). În sectorul de servicii se estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%). Totodată, conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -9%).