Economie

Ghinea: Susţin complet reforma salarizării unitare

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a avizat memorandumul privind legea salarizării unitare, iar sporul de fonduri europene va fi reaşezat pe principii de performanţă individuală, afirmă ministrul de resort, Cristian Ghinea.

„MIPE a avizat memorandumul privind legea salarizării bugetare. Poate or exista pe aici directori care cred altfel, dar poziţia acestui minister este decisă de mine. În general, cred că miniştrii trebuie să conducă cu mână de fier birocraţia. Am avizat propunerile doamnei Turcan (ministrul Muncii, Raluca Turcan, n.r.) imediat ce am aflat de ele. Caz închis”, a scris ministrul, joi seara, pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că în cadrul ministerului nu a fost creat un nou spor de PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) şi că operaţionalizează o direcţie creată anul trecut „în fix aceleaşi condiţii ca restul ministerului”.

„Susţin complet reforma salarizării unitare. Ba chiar am negociat personal cu doamna Turcan detalii şi le includem în partea de reforme din PNRR. Sporul de fonduri europene va fi reanalizat (de către mine), reaşezat pe principii de performanţă individuală (dacă e cazul). Dacă există oameni în MIPE nemultumiţi că Guvernul reevaluează sporul de fonduri sunt liberi să plece”, a punctat Cristian Ghinea.

În urmă cu două zile, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că ministerul pe care îl coordonează a solicitat ministerelor de linie să vină cu propuneri pe domeniile pe care coordonează în cazul legii salarizării.

„Legea salarizării este în etapa în care am solicitat ministerelor de linie să vină cu propuneri pe domeniile pe care coordonează pentru o reaşezare a salarizării în sistemul public pe principii şi criterii pe care le-am inclus într-un memo. Acest memo a fost discutat în primă lectură în şedinţa de Guvern, mai avem de obţinut două avize şi odată bătute în cuie aceste principii aşteptăm propunerile din partea ministerelor de linie. Practic, odată ce avem toate detaliile care ne arată cum privesc ministerele de linie politica de salarizare în domeniul pe care îl coordonează, vom putea să integrăm aceste observaţii şi, de asemenea, în comun cu Ministerul Finanţelor să le încadrăm şi într-un plafon de sustenabilitate pentru legea salarizării unitare. Această lege vrem să fie una sustenabilă, vrem să fie una echitabilă şi în acelaşi timp stimulatoare pentru eficienţa instituţiilor publice”, a declarat Raluca Turcan.