Economie

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă a crescut cu 0,4% în primele două luni ale anului

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor în termeni nominali în primele două luni ale anului a crescut faţă de perioada similară a anului trecut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,4%, respectiv cu 0,1%, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor serie brută a crescut pe ansamblu cu 0,4%, datorită creşterilor înregistrate la cifra de afaceri din: activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+16,6%), activităţile de comunicaţii (+2,5%) şi alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+0,3%).

Scăderi au înregistrat activităţile de transporturi (-5,8%) şi activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-1,3%).

În luna februarie 2021, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor în termeni nominali a crescut faţă de luna precedentă, atât ca serie brută, cu 4,7%, ca urmare a creşterii cifrei de afaceri din activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+20,5%), activităţile de transporturi (+10,8%), activităţile de comunicaţii (+2,5%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+2,0%) şi din alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+0,9%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, valoarea indicatorului a crescut cu 0,4%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a scăzut în termeni nominali, atât ca serie brută cu 0,2%, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din activităţile de transporturi (-4,1%) şi din alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-2,1%). Creşteri au înregistrat activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+15,5%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+3,0%) şi activităţile de comunicaţii (+1,2%).