Economie

Banciu (MMAP): Măsurile de gestionare a apei ar trebui integrate în politica sectorială, pentru a fi eficiente şi aplicabile

Măsurile de gestionare a apei ar trebui integrate în politica sectorială, pentru a fi eficiente şi aplicabile, susţine Ionuţ Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Acesta a participat la Consiliul informal de mediu al miniştrilor mediului din statele membre UE, organizat de Consiliul Uniunii Europene sub Preşedinţia portugheză, în format videoconferinţa.

Potrivit unui comunicat, agenda Consiliului a debutat cu o serie de prezentări pe tema provocărilor cauzate de apă în contextul adaptării la schimbările climatice, în special, în ceea ce priveşte combaterea riscului la secetă.

„Pentru a fi eficiente şi aplicabile, măsurile de gestionare a apei ar trebui integrate în politica sectorială, cum ar fi agricultura, energia şi transporturile, şi să se ia în considerare obiectivul Directivei-cadru privind apa. Prin urmare, este foarte important ca cerinţele de adaptare să fie incluse în politicile sectoriale specifice, cum ar fi politica agricolă comună, agenda urbană şi alte iniţiative. Fără această abordare la nivelul UE, implicarea altor sectoare ar putea să nu fie la fel de eficientă”, a declarat secretarul de stat în cadrul MMAP.

În cea de-a doua parte a videoconferinţei, discuţiile s-au axat pe dimensiunea internaţională a Strategiei UE privind adaptarea la efectele schimbărilor climatice.

În acest context, România a salutat dimensiunea internaţională a Strategiei şi semnalul politic puternic pe care îl transmite comunităţii internaţionale, în contextul consolidării rolului de leadership al UE în acţiunile de combatere a schimbărilor climatice.

Pe lângă miniştrii mediului şi ai climei din Statele membre ale UE au fost invitaţi să participe şi reprezentanţi ai ţărilor AELS, ai Parlamentului European (Comisia ENVI), ai Comisiei Europene (vice-preşedintele executiv, Frans Timmermans şi comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius), ai Centrului de Cercetare Comună şi ai Agenţiei Europene de Mediu, ai Biroului European de Mediu şi ai Uniunii Internaţionale pentru Conservarea naturii (IUCN).

Potrivit sursei citate, noua Strategie UE privind adaptarea introduce acţiuni care să asigure rezilienţa la climă, utilizarea durabilă şi managamentul apelor în toate sectoarele, prin îmbunătăţirea coordonării planurilor tematice şi a altor mecanisme, precum autorizarea alocării resurselor de apă. De asemenea, se urmăreşte reducerea utilizării apei prin îmbunătăţirea cerinţelor de economisire a apei pentru produse, încurajarea eficienţei, promovarea mai largă a planurilor de management împotriva secetei, precum şi managementul durabil al solului şi planificarea teritoriului şi garantarea unei alimentări stabile şi sigure cu apă potabilă, prin încurajarea încorporării riscurilor la schimbările climatice şi analiza riscului managementului apei.