Economie

Turcan: Angajatorii şi salariaţii vor putea folosi semnătura electronică la încheierea contractului de muncă

Angajatorii şi salariaţii vor putea folosi semnătura electronică la încheierea contractului de muncă, în urma unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului adoptată miercuri prin care se extinde utilizarea semnăturii electronice în relaţiile de muncă, a anunţat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, pe Facebook.

„Extinderea utilizării semnăturii electronice în relaÅ£iile de muncă ÅŸi simplificarea prevederilor privind telemunca sunt măsuri care vin în sprijinul companiilor ÅŸi angajaÅ£ilor, în această perioadă de pandemie. Prin prevederile adoptate astăzi în ÅŸedinÅ£a de Guvern: companiile vor putea folosi semnătura electronică în relaÅ£iile cu instituÅ£iile publice, la întocmirea documentelor din domeniul relaÅ£iilor de muncă; la încheierea contractului individual de muncă, părÅ£ile vor putea să utilizeze semnătura electronică avansată sau calificată însoÅ£ită de marca temporală ÅŸi sigiliul electronic calificat al angajatorului, fără ca acest lucru să poată fi însă impus angajatului de către angajator”, a menÅ£ionat Raluca Turcan.

De asemenea, semnătura electronică va putea fi folosită şi în cazul realizării în format electronic a instruirii privind sănătatea şi securitatea în muncă, a precizat ministrul Muncii.

„Semnătura electronică avansată sau semnătura electronică calificată însoÅ£ită de marca temporală se vor folosi ÅŸi în cazul realizării în format electronic a instruirii privind sănătatea ÅŸi securitatea în muncă”, a afirmat Raluca Turcan.

Pe de altă parte, actul normativ aprobat miercuri de Guvern reformulează definiÅ£ia telemuncii ÅŸi elimină sintagma „cel puÅ£in o zi pe lună” în contextul în care, în momentul de faţă, această formă de organizare a muncii se desfăşoară în mod regulat, se precizează într-un comunicat al Ministerului Muncii ÅŸi ProtecÅ£iei Sociale (MMPS).

În acelaşi timp, salariatul care îşi desfăşoară activitatea în telemuncă are obligaţia de a respecta şi asigura confidenţialitatea informaţiilor utilizate în timpul desfăşurării activităţii, potrivit comunicatului MMPS.

„Activitatea angajaÅ£ilor care lucrează în telemuncă este verificată prin utilizarea tehnologiei informaÅ£iei, iar instruirea cu privire la utilizarea echipamentelor necesare activităţii poate fi realizată online”, a precizat Raluca Turcan.

În conferinţa de presă de după şedinţa de Guvern de miercuri, ministrul Muncii a explicat că prin utilizarea semnăturii electronice un angajat care optează pentru telemuncă nu mai e obligat să meargă la sediul angajatorului pentru a semna documentul.

„Tot această ordonanţă de urgenţă adoptată astăzi va permite ca telemunca să fie mult mai uÅŸor accesată. ÃŽn momentul de faţă avem aproximativ 400.000 de angajaÅ£i care lucrează în telemuncă, comparativ cu aproximativ 50.000 în aceeaÅŸi perioadă a anului trecut. Deci practic o creÅŸtere de 8 ori a numărului de angajaÅ£i în telemuncă presupune ÅŸi simplificarea acestei activităţi, redefinirea acestei activităţi, precum ÅŸi detalii cu privire la modul în care sunt folosite informaÅ£iile în telemuncă, cum se face arhivarea activităţii în telemuncă ÅŸi de asemenea cum poate fi ea accesată propriu-zis în relaÅ£ia angajat-angajator. Aceste proiecte, semnătura electronică ÅŸi telemunca, sunt legate între ele, pentru că dacă un angajat optează pentru telemuncă nu mai este nevoie să se deplaseze la sediul angajatorului, aÅŸa cum trebuia să facă până acum să semneze olograf faptul că optează pentru telemuncă ÅŸi apoi să se retragă la domiciliu”, a comentat Raluca Turcan.