Aylin Asan: Anul 2021 marchează 10 ani de la semnarea Parteneriatului Strategic dintre România și Turcia. Ne puteți vorbi despre parcursul relațiilor bilaterale de-a lungul celor 10 ani și despre evoluția acestora?
E.S. Ștefan Tinca: Turcia este un partener strategic, vecin la Marea Neagră și aliat al României. Ultimii 10 ani au reprezentat o adâncire a relațiilor tradițional bune pe care țările noastre le-au menținut în istoria comună din ultimul secol.
Cel mai solid pilon al Parteneriatului Strategic în această decadă a fost fără îndoială relația economică. Pentru România, Turcia a devenit principalul partener comercial extra-comunitar și destinație a exporturilor românești, iar pentru Turcia, România este cel mai important partener din Europa Centrală și de Sud-Est. Pragul de peste 6 miliarde USD al schimburilor economice bilaterale s-a menținut chiar în situația contextului pandemic.
Parteneriatul strategic a permis extinderea domeniilor sectoriale unde țările noastre cooperează îndeaproape, dincolo de cele clasice (dialog politico-diplomatic, relații economice, culturale etc).
Dau un singur exemplu: cooperarea în domeniul afacerilor interne, de la situațiile de urgență până la cooperarea la nivelul Gărzilor de Coastă în Marea Neagră sau programele comune de pregătire a personalului specializat, a fost un asemenea domeniu de succes.
Parteneriatul Strategic nu se manifestă doar strict la nivelul relației noastre bilaterale. România și Turcia au un dialog consolidat referitor la participarea lor la forumuri regionale și internaționale. În acești ultimi 10 ani, alături de Polonia, au susținut un dialog strategic anual legat de preocupările de securitate de la Mările Baltică, Neagră și Mediterana și viziunea lor comună ca cei trei aliați ai frontului estic al NATO. Ultima ediție în formatul trilateral s-a derulat între 22-23 aprilie la București. România și Turcia cooperează îndeaproape și în cadrul organizațiilor regionale, ca BSEC și SEECP. Nu în ultimul rând, România a susținut activ aspirațiile europene ale Turciei în cadrul UE, cel mai vizibil pe durata Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a anului 2019.
Sperăm ca aceste evoluții să continue, domeniile noastre de cooperare să se multiplice și să reușim ca dialogul nostru să conducă la cât mai multe rezultate concrete.
Aylin Asan: Cum apreciați relațiile dintre România și Turcia la nivel economic?
E.S. Ștefan Tinca: Relațiile economice foarte bune oferă dimensiunea mai largă a cooperării dintre România și Turcia, iar acest lucru se datorează unui context privilegiat, construit de factori precum apropierea geografică, similitudini culturale și sociale, precum și o lungă istorie a exercițiului de cooperare în variate domenii. O probă incontestabilă a solidității relației comerciale s-a conturat chiar anul trecut, când pandemia a determinat inevitabile dezechilibre în comerțul mondial și, cu toate acestea, comerțul bilateral româno-turc a fost unul substanțial, de aproape 6,4 miliarde USD.
Dacă Turcia rămâne cel mai important partener pentru exporturile românești în afara UE și ocupă locul al doilea în ceea ce privește importurile, România continuă să fie cel mai important partener comercial al Turciei din regiune. La fel de important este faptul că dimensiunea și dinamismul economiei noastre joacă un rol important, determinând pozitiv componenta investițională a relației bilaterale. Comunitatea de afaceri turcă din România a știut să identifice oportunitățile și avantajele pieței și contribuie substanțial, de aici, la dezvoltarea economică regională.
Sunt încrezător că, în acest an care aniversează prima decadă a Parteneriatului Strategic dintre România și Turcia, dialogul interguvernamental facilitat de formatul Comisiei Economice Mixte (JEC), preconizată a se desfășura la Ankara în acest an, în funcție de evoluția pandemiei, poate oferi cadrul optim pentru dezvoltarea extinsă a cooperării economice.
Aylin Asan: Turcia este destinația preferată a românilor când vine vorba de vacanțe, care sunt condițiile în care vor putea călătorii cetățenii români în Turcia în contextul pandemiei de COVID-19?
E.S. Ștefan Tinca: Asistăm, cu toții, la o dinamică alertă a întregului context pandemic, cu toate implicațiile și efectele sale asupra obișnuințelor din viața cotidiană. Pe măsură ce guvernele fac eforturi pentru a limita răspândirea noilor tulpini ale virusului Covid-19, industria turismului și toate domeniile conexe speră la o redresare economică. Preocuparea pentru a găsi cele mai bune și sigure soluții, adaptate situației epidemiologice la zi, se regăsește atât la autoritățile române, cât și la cele turce. Fie că vorbim despre turiștii români care vor dori să își petreacă vacanța în Turcia ori despre turiștii turci care vor să viziteze România, contextul integral al măsurilor anti-pandemie are ca prioritate siguranța sanitară, în așa fel încât condițiile de călătorie ori de ședere să nu reprezinte un pericol pentru turiști ori pentru comunități.
Aylin Asan: La data de 11 martie v-ați prezentat scrisoarea de acreditare președintelui Republicii Turcia, Recep Tayip Erdoğan, a urmat întâlnirea cu Ministrul Afacerilor Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, iar mai apoi ați avut o vizită oficială la Comandamentul NATO de la Izmir. Cum decurge mandatul dumneavoastră până în momentul de față și ce proiecte pregătește în perioada următoare misiunea diplomatică pe care dumneavoastră o conduceți?
E.S. Ștefan Tinca: Sunt deplin onorat de faptul că mi s-a încredințat poziția de Ambasador al României în Republica Turcia și sunt determinat ca, pe durata mandatului meu, să pun întreaga mea experiență profesională, multă energie și dedicație pentru a contribui la consolidarea relațiilor bilaterale.
Așa cum menționați, am avut onoarea să fiu primit, la începutul mandatului meu, de Președintele și ministrul afacerilor externe turc. Primirile, care fac parte din cutuma diplomatică de la Ankara, ne-au permis să constatăm împreună că Turcia și România sunt țări care nu au probleme majore pe agenda bilaterală, ci, dimpotrivă, beneficiază de un soclu, pe care relațiile noastre pot fi extinse.
România și Turcia moderne, care privesc spre un viitor digital și verde și spre noi oportunități economice, de conectivitate și inter-umane în contextul post-pandemic, mai au multe lucruri de învățat una despre cealaltă și se pot sprijini reciproc, acestui lucru îmi voi dedica mare parte din activitatea mea.
Consider că voi putea fi un avocat mai bun al consolidării relației bilaterale dacă voi cunoaște Turcia în multitudinea fațetelor sale culturale și sociale. De aceea, așa cum am făcut-o la Izmir, îmi propun în cei patru ani să vizitez dacă nu toată țara, cel puțin principalele provincii și regiuni istorice ale Turciei, unde să am un dialog cu autoritățile locale, centrele universitare, comunitățile istorice de români și mediul de afaceri.
Mă voi concentra, de asemenea, pe cunoașterea regiunilor riverane Mării Negre, mai puțin cunoscute în România. Sunt convins că există aici numeroase oportunități de a consolida legăturile cu regiunile costale din România și de a contribui la sporirea volumului relațiilor noastre comerciale și, în general, a legăturilor societale.
Aylin Asan: Care este mesajul pe care doriți să îl transmiteți cititorilor noștri?
E.S. Ștefan Tinca : Îmi amintesc de perioada tulbure din țara mea din perioada 1990-1991. În aceea perioadă, turcii au fost printre primii investitori în România, în mici prăvălii de cartier, dar care aduceau alte culori, alte mirosuri. Erau primele semne că se schimbă ceva. România a progresat enorm în 30 de ani. Un progres la scară istorică. Acum este o altă țară. Mi-aș dori ca tot mai mulți turci să o cunoască așa cum este. De aceea, vă invit să vizitați România, să studiați în România și să faceți afaceri în România!