Politic

Viceprim-ministrului, Dan Barna a participat la reuniunea șefilor de stat sau de guvern la Summit-ul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP)

La 17 iunie 2021, viceprim-ministrul Dan Barna a participat la reuniunea șefilor de stat sau de guvern la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), desfășurată în Antalya. Reuniunea a fost organizata de Președinția în exercițiu a SEECP, exercitată de Ankara.

În intervenția sa, viceprim-ministrul Dan Barna a făcut referire la contextul aniversar în care se derulează această reuniune, respectiv marcarea a 25 ani de la lansarea Procesului, și a subliniat contribuția politică, directă și vizibilă a acestuia la consolidarea stabilității regionale și la avansarea apropierii de UE și NATO a participanților.

Demnitarul român a subliniat, totodată, că experiența determinată de pandemia de Covid-19 a reconfirmat viabilitatea principalului format de cooperare regională în Europa de Sud-Est, care a generat solidaritate în eforturile de depășire a provocărilor actualei crize. Pe acest fond, viceprim-ministrul Dan Barna a încurajat continuarea cooperării dintre statele participante la SEECP, în scopul consolidării rezilienței regionale în toate domeniile de impact pentru participanți. În context, oficialul român a reiterat susținerea României pentru stimularea dialogului politic incluziv și constructiv.

Viceprim-ministrul Dan Barna a subliniat sprijinul ferm al României pentru continuarea proceselor de integrare europeană și euro-atlantică în regiunea Sud-Est europeană. Totodată, a evidențiat faptul că menținerea perspectivei europene credibile pentru regiune, și prin intermediul procesului de extindere, constituie un obiectiv de importanță strategică atât pentru UE și statele membre, cât și pentru candidații și potențialii candidați participanți la Proces.

Viceprim-ministrul Dan Barna s-a referit, de asemenea, la provocările securitare din regiune, precum și la oportunitatea consolidării capacității de răspuns la noile tipuri de amenințări, cu precădere cele de tip hibrid. În acest sens a anunțat operaționalizarea, de către țara noastră, a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență cu sediul la București.

Un alt mesaj transmis de Viceprim-ministrul Dan Barna a vizat importanța acțiunii de cooperare bazate pe solidaritate, unitate și valori democratice în beneficiul cetățenilor.