Cultură

Istoria și istoriile insulei ADAKALE. De la nostalgia paradisului pierdut la arhivarea memoriei

Proiectul ADAKALE (Hi)STORies – Framing the Lost Paradise and Archiving the Memory of an Island / Istoria și istoriile insulei ADAKALE. De la nostalgia paradisului pierdut la arhivarea memoriei coordonat de conf.univ.dr. Silvana Rachieru (Centrul de Studii Turce -Facultatea de Istorie) face parte dintre cele 10 proiecte selectate în urma unei competiții deschise organizate de către Centrul pentru Guvernare și Cultură în Europa – Universitatea St. Gallen prin GCE-HSG Research Dissemination Grant: Borderland Studies in Eastern Europe and the Black Sea Region.

Istoria și istoriile insulei ADAKALE este un proiect de catalogare, arhivare, reinterpretare și diseminare a informațiilor și surselor istorice, lucrări de artă, materiale foto-video având ca subiect insula Adakale. Resursele disponibile vor fi încărcate pe un portal dedicat promovării insulei culturale și istorice acoperite de Dunăre acum jumătate de secol.
Materialul va fi disponibil în română, engleză și turcă și este gândit ca o bibliotecă virtuală și o bază de cercetare create cu scopul de a arhiva istoria și memoria insulei Adakale utilizând metodologie academică. Echipa proiectului este formată din conf.univ.dr. Silvana Rachieru alături de Ioana Anghel – manager cultural independent, Bogdan Cristel – foto-jurnalist și Silviu Iliută – doctorand în arheologie otomană la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București.

Adakale/Ada Kaleh a fost o insulă fortăreață pe Dunăre de 1.7km lungime și 500 m lungime, inundată în urma construirii Barajului de la Porțile de Fier. Locuitorii insulei, aproximativ 680 de persoane în majoritate de origine turcă, au fost evacuați și au avut posibilitatea de alege între a se stabili în România sau Turcia. De mai mult de jumătate de secol, insula reprezintă o continuă sursă de inspirație atât pentru proiecte de cercetare cât și culturale.
Istoria insulei, sfârșitul tragic, moștenirea materială și imaterială, drama umană determinată de relocarea locuitorilor, un farmec special creat de climatul mediteranean, vegetația și oamenii, au determinat crearea unei cantități semnificative de producții artistice, materiale documentare și memorialistice precum: filme scurte și lungi, narațiuni, romane, picturi, reconstrucții 3D, colecții foto și cărți poștale, reportaje, videoclipuri, interviuri, memorii, săli dedicate din muzee etc.
Toate acestea dovedesc dorința de a „salva” și a „menține în viață” memoria insulei prin fotografii, vederi, picturi, obiecte și amintiri ale celor care au trait pe insula sau doar au vizitat-o și reprezintă o arhivă de inestimabilă valoare ce necesită o catalogare academică și o prezentare publică sub forma unei biblioteca virtuale.
Conf.univ.dr. Silvana Rachieru cercetează istoria insulei din 2014 când a inițiat și coordonat proiectul Adakale trăiește! al cărui rezultat principal este o expoziție foto-documentară care explorează memoria colectivă a comunității de insulari.
Expoziția constă în materiale de arhivă aparținând membrilor comunității din Turcia și din fotografii realizate de foto-jurnalistul Bogdan Cristel și a fost prezentată în Turcia, Grecia, România și Italia alături de mese rotunde și discuții cu insulari. În aceste zile expoziția este prezentă la Veneția, la sediul Institututului Român de Cultură și Cercetări Umaniste, unde conf.univ.dr. Silvana Rachieru, cu sprijinul financiar al Universității din București, a avut ocazia să familiarizeze vizitatorii cu istoria comunității turce de pe Adakale printr-o serie de prelegeri dedícate subiectului.

În ultimii ani, Ioana Anghel, a adunat informații despre creațiile artistice și memorialistice dedicate insulei din dorința de a scrie un text de teatru documentar despre destinele familiilor mutate de pe Adakale. Aceste două direcții de interes pentru insulă au determinat nașterea proiectului ADAKALE (Hi)STORies – Framing the Lost Paradise and Archiving the Memory of an Island.
Proiectul reunește și diseminează două cercetări efectuate separat de cercetători din medii diferite: un istoric al Imperiului Otoman și un manager cultural cu studii în teatrologie, dar cu o experiență comună de diplomație culturală ca directori ai Institutelor Culturale Române de la Istanbul și Madrid.

Proiectul, preconizat să devină accesibil online la finalul anului, va aduna cât mai multe informații și detalii cu privire la operele de artă, scrierile de ficțiune și non-ficțiune și le va pune la dispoziție într-o formă organizată și accesibilă – o bază de cercetare pentru oricine este interesat în dezvoltarea unui nou proiect cultural sau academic despre insula Adakale. Lansarea publică a site-ului va fi făcută printr-un eveniment academic organizat la sediul Centrului de Studii Turce de la Facultatea de Istorie – Universitatea din București în luna noiembrie – transmite CST-FIUB.

Contact:
Centrul de Studii Turce – FIUB
Bd. Elisabeta 4-12
Email: cst.istorie@gmail.com
https://www.facebook.com/cstbucuresti